x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Snacks-urile bat hrana sanatoasa

Snacks-urile bat hrana sanatoasa

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2006   •   00:00
Snacks-urile bat hrana sanatoasa
OBICEIURI
La birou, in masina, inainte de masa sau in fata televizorului, multi copii si adulti obisnuiesc sa rontaie cate ceva. Insa acest obicei de a manca oricand si oriunde, fara a fi provocat neaparat de senzatia de foame, are consecinte negative asupra sanatatii. Rontaitul este vinovat atat de cresterea in greutate, cat si de aparitia cariilor. Efectele sunt si mai periculoase in conditiile in care amatorii de snacks-uri, bomboane, biscuiti nu constientizeaza ca obiceiul lor se repeta zilnic.

Sindromul rontaitului

Fie ca este o modalitate de a scapa de stres, fie pentru a uita de oboseala, fie pentru potolirea poftei de mancare exagerate, rontaitul reprezinta un veritabil fenomen de masa. El este intalnit mai ales la adolescenti, femei casnice sau adulti care au un ritm de viata accelerat.

Psihologul Mirela Zivari apreciaza ca "sindromul rontaitului" se manifesta ca o modalitate de reducere a tensiunii nervoase. "El face parte din obisnuintele noastre de relaxare si de a face fata stresului. Chiar daca il evaluam ca fiind daunator pentru silueta, efectul rontaitului ca destresor este dovedit prin studii", adauga psihologul.

Insa ea ne sfatuieste sa inlocuim produsele bogate in calorii cu alimente care nu ne pun in pericol silueta:
  • un mar (80 kcal) contra unui baton de ciocolata (250 kcal);
  • doi-trei morcovi cruzi (40 kcal) contra chips-urilor (500 kcal);
  • un iaurt natural (60 kcal) contra unui pachet cu biscuiti (500 kcal)
  • un pahar de apa plata (0 kcal) contra unei bauturi carbogazoase (40 kcal).

    Cei care obisnuiesc sa rontaie din plictiseala sau care fac acest lucru in mod inconstient sunt sfatuiti de psihologul Mirela Zivari sa fie atenti la propriul comportament. In primul rand, constientizarea acestui obicei este un pas important spre "vindecare".

    Pentru aceasta este necesar sa identificati cauza care va determina sa mancati fara sa va fie foame: plictiseala, stresul, lipsa micului dejun, tensiunea la locul de munca... Odata descoperita cauza, remediul consta in rezolvarea problemei respective.

    Atentie, rontaitul nu trebuie confundat cu gustarea dintre mesele principale. Aceasta chiar este recomandata copiilor, femeilor insarcinate, varstnicilor si persoanelor care vor sa slabeasca. Un fruct sau un iaurt mancat intre mese contribuie la evitarea tentatiei de a rontai orice pe parcursul zilei. De asemenea, pentru a evita consumul excesiv de alimente, se impune hidratarea corecta. Un pahar cu apa plata, un ceai neindulcit sau un suc de fructe pacalesc senzatia de foame.
  • ×
    Subiecte în articol: kcal