x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somnul trebuie să urmeze ceasul biologic

Somnul trebuie să urmeze ceasul biologic

de Florin Condurateanu    |    20 Feb 2016   •   19:22
Somnul trebuie să urmeze ceasul biologic
Sursa foto: Push/Getty Images

Profesorul doctor Radu Mihăilescu, ani lungi manager general al Spitalului de psihiatrie Obregia, din păcate prea timpuriu ridicat la cer, a făcut o analiză interesantă a somnului. Un somn liniştit este semn de sănătate. Orice afecţiune psihică este însoţită de o tulburare de somn.

Nişte profesori au rostit cuvinte adânci: „somnul e un porumbel frumos, când întinzi mâna spre el, zboară” sau „pentru un somn liniştit trebuie să ai stomacul gol, conştiinţa curată şi picioarele calde”. Cel puţin la fel de important cu numărul suficient de ore de somn, mai există un sfat, să nu fie stricată „arhitectura” somnului. Cine face din noapte zi şi din zi noapte greşeşte. Somnul trebuie să înceapă la ora 23 până în zori, astfel se respectă ceasul biologic, cel care merge mai exact ca ceasurile eleveţiene.

Somnul de zi nu-l egalează pe cel de noapte. Vezica biliară se află în turaţie maximă între 23 şi ora 1, ficatul între orele 1 şi 3, plămânul între 3 şi 5, stomacul între 7 şi 9. S-a constatat că infarctul şi accidentul vascular cerebral atacă mai ales în zori. Când simţi că nu-ţi dă târcoale somnul, să nu te aşezi în pat. De altfel, patul este asociat în creier cu starea de somn, nu e indicat să înveţi în pat, să mănânci în pat, să faci altceva.

Dacă te trezeşti după 1-2 ore şi nu mai readormi, nu e cazul să te chinui răsucindu-te în pat pentru a reveni Moş Ene pe la gene. Consideră că noaptea e ratată, fă altceva, lucrează la birou, citeşte o carte în fotoliu.

A doua noapte vei simţi o oboseală mai mare şi vei dormi ca un prunc. Există mai multe faze: trecerea de la veghe la somn, somnul fără mişcarea globilor oculari - somnul profund - şi somnul rapid, cu mişcarea globilor oculari, când visezi.

Omul visează de 6-8 ori pe noapte. Dacă e trezit din somnul profund, nu-şi aminteşte ce visa, dar dacă în somnul rapid este trezit, îşi aduce aminte de visele din această fază. Fiecare om trebuie să-şi aleagă poziţia convenabilă lui pentru somn, după cum fiecare om are nevoie de un număr de ore de somn specific lui.

O mare eroare este să te tratezi după capul tău pentru insomnie. A înghiţi pastile aducătoare de somn, după cum ţi-a povestit o vecină de bloc, duce situaţia în teritoriul riscului, pericolul de a căpăta dependenţă de somnifere, moleşeală şi somnolenţă a doua zi.

Prima măsură pentru a izgoni insomnia este să adopţi măsuri de igiena somnului. Masa de seară nu e cazul să însemne o ghiftuire cu mâncare multă care să încarce stomacul.

Mâncărurile grele, cu grăsime multă, întârzie evacuarea stomacului, aduc reflux gastro-esofagian, senzaţie de balonare, arsuri. E recomandabil ca înainte de a te aşeza în pat să faci o plimbare, de exemplu cu căţelul.

Dormitorul trebuie aerisit şi este neindicat să bei seara cafea, alcool, trebuie să eviţi alimentele care aduc o surescitare a sistemului nervos. Nu se recomandă filme cu violenţă, cărţi cu enigme poliţiste, certuri cu nevasta şi soacra.

Înainte de a adormi trebuie să-ţi derulezi în interiorul tău propriul film cu imagini plăcute, cu excursii frumoase, cu scene de bucurie.
 

×