SANATATEA NOASTRA
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, cel care impreuna cu alti sapte celebri orelisti europeni conduce Societatea Europeana de ORL, spune ca gatul este la fel de complicat si pe dinauntru, si pe dinafara. Se refera astfel si la lanturile ganglionare amplasate in zona cervicala.
Primul lant ganglionar urmareste muschiul sternocleidomastoidian. Adica ganglionii pornesc de sub zona urechii, de-a lungul gatului pana deasupra claviculei. Al doilea lant de ganglioni se afla deasupra claviculelor, iar al treilea lant este amplasat sub osul occipital, in zona cefei. Se intampla ca aceste lanturi de ganglioni sa sufere tumefactii, cu alte cuvinte se umfla ganglionii. Profesorul Dorin Sarafoleanu spune ca intr-un fel se interpreteaza inflamarea ganglionilor din zona cervicala la copii si alte interpretari se dau tumefactiilor acelorasi ganglioni din zona gatului daca este vorba de un adult sau de un varstnic. La copil agresiunile de natura infectioasa pot duce si la inflamarea ganglionilor, dar aceste umflari ganglionare dispar o data cu acea cauza care a provocat inflamatia. La adulti insa atentia trebuie sa fie speciala pentru ca adenopatiile, adica inflamarea ganglionilor, pot sa insemne si o metastaza a unui cancer sau consecinta unor alte boli. O infectie la amigdale sau in sinusuri sau in alt loc al aparatului ORL provoaca copilului si reactia ganglionara. Apare o alterare a starii generale, dureri, transpiratie, depozit de puroi in amigdale. Primul actioneaza ganglionul santinela de sub mandibula. El se umfla primul, devine dur, dureros, pielea de deasupra lui se inroseste, este calda, dar ganglionul ramane mobil.
De altfel, medicii spun ca ganglionul inflamat care doare si este mobil este mult mai putin periculos decat un ganglion care nu doare, a carui inflamatie persista si este fixat fara mobilitate. Revenind la infectia din gatul copilului care a dus si la inflamarea ganglionilor se recurge la antibiotice si eventual se evacueaza puroiul din ganglioni. Este vorba de niste adenopatii banale. Dar exista si adenopatii specifice, o inflamare a ganglionilor ca ecou al altor boli. De exemplu: tuberculoza poate da asa-numita adenopatie tuberculoasa primara. Ganglionii se inflameaza lent, nu dor, dar se pot complica cu supuratii. Tratamentul cu medicamente antituberculoase de obicei rezolva si inflamarea ganglionilor. O alta inflamare a ganglionilor este data de boala mononucleoza infectioasa, generata de un virus. Un parazit din carnea de porc poate da si el adenopatii cervicale, de vina pentru inflamarea ganglionilor gatului este parazitul numit toxoplasmoza, tratamentul constand in interventii antiinfectioase. Unele boli de sange, boala Hotkins, dar si alte boli ale sangelui pot duce la inflamarea ganglionilor cervicali. Cancerele de laringe, de amigdale, de limba, de tiroida, de bolta a rinofaringelui pot da metastaze pe lanturile ganglionare ale gatului.
|
PATOLOGIE. Ganglionul limfatic este un organ mic ce apartine sistemului limfatic, care joaca un rol fundamental in functia imunitara. Ei sunt plasati pe traiectul limfei, care circula din tesuturi spre sange: regiunea inghinala, regiunea axilara, gat etc. Unii ganglioni sunt superficiali si palpabili la persoanele firave, altii sunt profunzi si vizibili numai la examenul radiologic (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica). Ca structura, un ganglion este constituit din tesut limfoid, tesut in care stau si se multiplica globulele albe de tip limfocite. Activarea si multiplicarea limfocitelor se traduce printr-o crestere in marime a ganglionului de la cativa milimetri si pana la cativa
centimetri.
SFAT. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu atrage atentia ca inflamarea ganglionilor reprezinta mesaje diferite in cazul copiilor si in cazul adultilor sau batranilor. La copii, de regula, infectiile sunt cele care provoaca modificarea dimensiunii ganglionilor. Cand infectia a fost depistata precoce si a fost bine tratata, ganglionii revin rapid la dimensiunea normala. In schimb, la adulti si varstnici, inflamarea ganglionilor este mult mai periculoasa. Ea poate reprezenta semnul unor afectiuni severe: cancer, metastaza etc.
AMIGDALITA. Marirea ganglionilor in zona submandibulara poate fi unul dintre simptomele amigdalitei. In afara de ganglionii limfatici durerosi, amigdalita se manifesta prin dureri foarte intense in gat, amigdale rosii si marite ca volum, febra usoara si dureri de cap. De asemenea, pe amigdale poate exista o secretie sau pot aparea pete albe. Amigdalita afecteaza cel mai frecvent copiii intre 3 si 7 ani, cand este posibil ca amigdalele sa joace rolul cel mai activ in combaterea infectiilor. Operatia de extirpare a amigdalelor este recomandata numai in cazurile severe, cand abcesul amigdalian are caracter recidivant. In afara de inflamarea amigdalelor, printre simptomele abcesului amigdalian se numara dureri severe spontane si la palpare in regiunea palatului moale, dificultati de deglutitie si de respiratie.
|
Citește pe Antena3.ro