x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Specialiştii recomandă consumul de mezeluri şi carne în cantităţi mici

Specialiştii recomandă consumul de mezeluri şi carne în cantităţi mici

27 Oct 2015   •   21:58
Specialiştii recomandă consumul de mezeluri şi carne în cantităţi mici
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Specialiştii recomandă consumul de mezeluri şi carne în cantităţi mici, ca urmare a evaluării publicate luni de Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene şi carnea (cu excepţia celei de pui şi a altor păsări) ar putea fi la fel de nocivă.

Acest aviz nu schimbă radical recomandările făcute de diferite organisme ca Fondul mondial de cercetări împotriva cancerului (WCRF, Londra) sau Institutul naţional pentru cancer (INCa, Franţa), afirmă specialiştii citaţi de AFP.

Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne roşie pe săptămână şi "foarte puţine sau zero" produse procesate (cârnaţi, salam, pateu şi alte mezeluri). Ideal ar fi totuşi să nu se consume mai mult de 300 de grame de carne roşie pe săptămână.

Dr. Dominique Bessette de la INCa adaugă că cele 500 de grame de carne pe săptămână ar trebui împărţite în porţii care să nu depăşească 70-100 de grame. Însă mezelurile "nu ar trebui să reprezinte un aliment zilnic", adaugă ea.

În ceea ce priveşte cantitatea de carne ce poate fi consumată fără riscuri, Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), autorul evaluării publicate luni, răspunde şi mai prudent. "Riscul creşte pe măsura cantităţii de carne consumate, însă datele disponibile pentru această evaluare nu permit stabilirea unui nivel de siguranţă", arată Centrul.

Potrivit mai multor specialişti însă, riscul suplimentar de dezvoltare a unui cancer de colon-rect legat de consumul de carne ar fi "scăzut".

Astfel, în cursul vieţii, şase persoane din 100 fac o formă de cancer de intestin, potrivit dr. David Spiegelhalter de la Universitatea Cambridge. Dacă cele 100 de persoane ar mânca zilnic un sandwich cu bacon (circa 50 de grame), ar exista şapte cazuri de cancer în loc de şase, adică unul mai mult, calculează el.

În Australia se recomandă consumul a 65-100 de grame de carne roşie preparată de trei-patri ori pe săptămână, arată Kathy Chapman, preşedintă a Comitetului de nutriţie şi activitate fizică din cadrul Cancer Council of Australia.

Toţi specialiştii sunt de acord că alimentaţia trebuie să fie variată şi echilibrată, ceea ce presupune consumul de fructe şi legume, de cereale complete care asigură un aport de fibre bune pentru intestin, încheie AFP.

×