x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate SPERANŢĂ / Mihai are nevoie de o operaţie fără bisturiu

SPERANŢĂ / Mihai are nevoie de o operaţie fără bisturiu

de Irina Munteanu    |    12 Dec 2008   •   00:00
SPERANŢĂ / Mihai are nevoie de o operaţie fără bisturiu

Problemele lui Mihai au început imediat după ce a împlinit un an. A căzut şi s-a lovit la cap, iar a doua zi a avut o criză de tip epileptic. În 1998, în urma unei tomografii, medicii au descoperit că băiatul are o tumoare. Au urmat două operaţii, iar în acest moment singura şansă pentru Mihai este să se trateze la o clinică din Turcia.



Băiatul de 14 ani trăieşte împreună cu mama şi bunicii săi în satul Cernăteşti, judeţul Buzău. Tatăl lui, de care mama divorţase, a murit. Pentru că Mihai are un grad ridicat de handicap, cineva trebuie să îl supravegheze în permanenţă. Dimineaţa, când mama lui este plecată la Buzău, la magazinul unde lucrează timp de patru ore, de copil are grijă bunica. "E ca un bebeluş, îi place să se joace cu maşinuţele şi nu reuşeşte să se îmbrace singur. Îi plac mult animalele. Reuşeşte să mănânce singur, ştie că-i e cald sau i-e frig, mă înţeleg cu el ca şi cu un copil normal. Dar nu e un copil normal, pentru că boala nu i-a dat voie să studieze şi să fie ca un adolescent de 14 ani", spune Elena Vasile despre fiul ei.

CÂND TUMOAREA VA CREŞTE, ÎI VA CREA PROBLEME DE VEDERE
"Oligoastrocitom temporal dreapta" a fost diagnosticul medicilor atunci când tumoarea a apărut la tomograf. Mama nu s-a îndurat să-şi ducă imediat fiul la operaţie şi a preferat să îi dea un tratament pentru epilepsie timp de doi ani. Ia şi acum acest gen de tratament, pentru că tumora i-a dat o epilepsie organică. Pentru că tratamentul nu a dat rezultate, au apelat până la urmă la chirug. A suferit o intervenţie pe 18 noiembrie 1999, apoi, după ce tumora a crescut din nou, pe 8 ianuarie 2004. "După a doua operaţie se simte mai bine. Înainte, nu pteai să-l laşi nici o clipă fără să stai la un metru - doi de el. Făcea crize, putea să cadă şi să se lovească, era foarte agitat şi era obositor să alerg după el. Acum nu mai face crize, e bine din punct de vedere fizic. Dar tumora recidivează, are acum 2/4/6 centimetri, iar când va creşte îi va crea probleme de vedere şi de locomoţie. Până să facă a doua operaţie, era paralizat pe partea stângă şi intrase în comă", povesteşte mama. Ea a încercat să îl ducă anul trecut la o şcoală specială din Buzău, dar era foarte greu să facă naveta zilnic, iar starea lui Mihai se agravase, aşa că au renunţat curând.

TEHNOLOGIA "CYBERKNIFE"
O prietenă de-a Elenei, Irina Ulieriu, ne-a scris: "Tot ce-şi doreşte Elena, o femeie săracă material, este ca acest copil să trăiască. Îi cunosc şi pe ea, şi pe copil, care din cauza bolii e puţin retardat mental (partea din creieraş afectată nu a putut să se dezvolte normal), dar nu şi sufleteşte. Copilul emană o căldură extraordinară şi are o înţelegere dincolo de minte". Acum, o altă intervenţie chirugicală ar fi foarte riscantă. De aceea, speranţele mamei se îndreaptă către o clinică din Turcia, unde băiatul ar putea suferi o "operaţie fără bisturiu", cu ajutorul unei tehnologii numite "CyberKnife", prin care se iradiază tumoarea.

AJUTOR PENTRU MIHAI
Pentru deplasarea în Turcia, plata serviciilor unui traducător autorizat şi intervenţia propriu-zisă, Elena are nevoie de 17.000 de euro. Cu ajutorul prietenilor, ea a adunat aproape 10.000 euro. Restul banilor nu îl poate strânge din salariul ei de la magazin – 250 lei, la care se adaugă indemnizaţia de însoţitor –  190 lei, şi alocaţia copilului – 80 lei.

Cei care doresc să îl ajute pe Mihai, pot dona bani în următoarele conturi deschise la BCR Buzău:

LEI: RO14RNCB0096103936290001 sau

EUR: RO84RNCB0096103936290002.  

Titular cont este Vasile Elena; ea poate fi contactată la aceste numere de telefon: 0747.18.30.93 ; 0724.51.38.00.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete