Cancerul devine, încet, încet, o boală cronică tratabilă. Cele mai recente studii prezentate la congresul ASCO de la Chigaco arată că tratamentele imuno-oncologice dau rezultate promițătoare. Potrivit specialiștilor de peste ocean, sistemul imunitar este cheia în tratamentul cancerului.
Noile tratamente imuno-oncologice permit sistemului imunitar să recunoască celulele canceroase și să lupte împotriva lor. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.
Datele recente prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta au arătat o creștere a calității vieții și a ratei de supraviețuire pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici, și cancer renal în stadii avansate.
Astfel, o treime dintre pacienții diagnosticați cu melanom metastatic avansat și tratați cu acest tip de medicamente ating o rată de supraviețuire de 5 ani, în timp ce în cazul terapiilor convenționale, procentul ajunge la 10%.
De asemenea, 29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice, iar 28% dintre cei diagnosticați cu cancer pulmonar au supraviețuit 18 luni, dublu față de rata de supraviețuire oferită de terapiile convenționale.
O cură de tratament cu astfel de medicamente poate să coste câteva mii de euro, însă pacienții ar putea beneficia de aceste tratamente gratuit, dacă Ministerul Sănătății le va introduce în programul de oncologie și va subvenționa costul tratamentului.