Eradicarea bolii Parkinson ar putea deveni realitate, graţie terapiei genelor, o metodă testată cu succes într-un studiu clinic care a avut loc în Marea Britanie.
Potrivit publicaţiei The Lancet Neurology, citată de BBC, cercetătorii au folosit un virus care a transmis material genetic în creierul pacienţilor, mai exact în nucleul subtalamic. Aici este “produs” un neurotransmiţător denumit generic GABA, care acţionează asupra celulelor creierului. În cazul bolnavilor de Parkinson, nivelul GABA este redus, ceea ce s-ar putea traduce printr-o funcţionare redusă a creierului.
Practic, în cadrul studiului, s-a realizat “infectarea” celulelor creierului cu o genă care măreşte producţia de GABA. Astfel, în cazul a 22 de pacienţi s-a realizat injectarea efectivă a creierului, iar pentru alţi 23 s-a optat pentru o “intervenţie chirurgicală” fictivă, practic un efect palcebo.
După şase luni de studiu, s-a constat, în cazul pacienţilor injectaţi, o îmbunătăţire cu 23,1% a scorului motor, în timp la pacienţii supuşi efectului placebo s-a înregistrat, de asemenea, o creştere a acestui scor, dar numai cu 12,7%.
Profesorul Nocolas Mazarakis, un specialist în terapia genetică la Institutul Regal din Londra, a catalogat aceste rezultate “foarte încurajatoare”, iar Michelle Gardner, director de cercetare în cadrul Societăţii Parkinson Marea Britanie este de părere că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili efectele, pe termen lung, a injectării de gene în creierul celor afectaţi.