x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spitalul "Sfantul Pantelimon"

Spitalul "Sfantul Pantelimon"

30 Aug 2005   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
In 1972, in zona Pantelimon se infiinteaza un spital cunoscut in acele timpuri sub numele de "Spitalul 23 August".

Proiectul spitalului era identic celui folosit la ridicarea majoritatii spitalelor din acea perioada. "23 August" avea pe atunci cinci specialitati: chirurgie, medicina interna, pediatrie, obstetrica-ginecologie si neonatologie. Denumirea de Spitalul "Sf. Pantelimon", asa cum e cunoscut astazi, o capata abia in 1990, inspirata dupa numele cartierului in care se afla.

Spital de urgenta

Pentru ca singurul spital de urgenta (Floreasca) din Bucuresti era suprasolicitat, in 1993 se ia hotararea infiintarii altor institutii medicale de acest fel. Astfel, Spitalului "Sf. Pantelimon" i se confera statutul de Spitalul "Clinic de Urgenta", ceea ce implica o ampla restructurare. Clinica de pediatrie este mutata in cea mai mare parte la Spitalul pentru Copii "Victor Gomoiu" si la "Pantelimon" raman nenatologia si obstetrica-ginecologia.

In acelasi an se infiinteaza o sectie de ortopedie, desprinsa din Spitalul de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor".

Pana la sfarsitul anului 1994, spitalul este completat cu o clinica de neurochirurgie, desprinsa din fostul Spital nr. 9.

Treptat, la Spitalul "Sf. Pantelimon" au fost infiintate mai multe compartimente in cadrul clinicilor existente. Astfel, la clinica de chirurgie exista in prezent un compartiment de chirurgie plastica si reparatorie si un compartiment de chirurgie vasculara.

La clinica de medicina interna a fost adaugat un compartiment de gastroenterologie, iar specialitatile de la Pantelimon au fost completate cu cate un serviciu de ORL si oftalmologie. "Pe langa cladirea principala, situata pe Soseaua Pantelimon, spitalul are in componenta si o sectie exterioara de medicina, care se afla langa Piata Bucur Obor, in sediul fostului Spital «Sf. Ciprian».

Aceasta din urma are o capacitate de 60 de paturi, la care se adauga cele 540 de paturi ale spitalului de pe Soseaua Pantelimon", explica directorul adjunct al Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon", medicul primar Ioana Dimitriu. In 2004, cu sprijinul Primariei Sectorului 2, au fost renovate Camera de Garda si serviciul de urgenta ale spitalului.

La Spitalul "Sf. Pantelimon" vin pacienti din toate zonele limitrofe (sate din Ilfov, Calarasi, Ialomita) si o buna parte din populatia sectoarelor 2 si 3.

ILUSTRI. Profesorul Pavel Siminici a condus clinica de chirurgie de la "Sf. Pantelimon" inca de la infiintarea spitalului. El este renumit pentru contributiile sale la desavarsirea tehnicilor chirurgicale, fiind considerat un creator de scoala. Reputat este si prof. dr. doc. Henrietta Margareta Ciortoloman, care a introdus in clinica de obstetrica- ginecologie mai multe tehnici de investigatie, in premiera nationala. Prof. dr. Florian Popa conduce Spitalul "Sf. Pantelimon" inca de la infiintarea lui, fiind cel mai vechi director de spital din Bucuresti.
×
Subiecte în articol: spitalul pantelimon istoria medicinei