Contrar a ceea ce am fi tentaţi să credem, practicarea unei activităţi fizice nu stimulează apetitul, ci are mai degrabă un efect invers. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns după efectuarea unui experiment pe un grup de 30 de femei normoponderale sau obeze. Rezultatele au fost publicate în revista Medicine and Science in Sport and Exercice.
Testul a cuprins două componente. Într-o zi, dimineaţa devreme, participantele au fost invitate să meargă în ritm susţinut pe o bandă rulantă, timp de o jumătate de oră. În ziua următoare, tot dimineaţa, ele nu au mai fost nevoite să facă niciun efort fizic. Dar în ambele cazuri, femeile au fost supuse unui test al cartonaşelor cu alimente. Mai exact, în timp ce vizionau imagini cu alimente, medicii le-au analizat activitatea cerebrală cu ajutorul electro-encefalogramei (EEG).
Rezultatele au fost suprinzătoare: după efort fizic, atenţia acordată alimentelor este mult mai mică decât în cazul neefectuării activităţii fizice. Acest lucru a fost constatat atât la femeile cu o greutate normală, cât şi la cele cu exces ponderal. Cercetătorii au mai observat că aportul caloric al participantelor în ziua în care au făcut sport nu a fost mai mare decât în cea fără activitate fizică. Autorii studiului susţin că astfel au demonstrat că mişcarea contribuie nu doar la arderea caloriilor, ci şi la ţinerea sub control a poftei de mâncare.
Mişcarea, “medicament” de slăbit
“Mişcarea este o componentă de bază a oricărui program de slăbire. Aşa cum pentru orice boală suntem obişnuiţi să avem un medicament, şi pentru recâştigarea greutăţii corporale există antidotul: un program zilnic de exerciţii fizice”, spune conferenţiar doctor Georgiana Tache, şeful secţiei de recuperare medicală, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Dar atenţie! Nu orice activitate fizică este eficientă. “Suntem tentaţi să considerăm că fiecare dintre noi face suficientă mişcare fizică pe parcursul unei zile. Dar nu întotdeauna reuşim să atingem vreun obiectiv medical, dacă ne străduim să mergem pe jos pe distanţa unei staţii de autobuz, să urcăm sau să coborâm scările. Acesta este doar un început, dar nu un înlocuitor al unui program de gimnastică efectuat zilnic. Efectul mişcării asupra stării de sănătate depinde foarte mult de intensitatea, durata şi frecvenţa şedinţelor. Beneficiile efortului fizic se obţin când depăşim durata minimă de 10 minute de efort fizic constant, efectele fiind optime când ajungem la o durată de 30 de minute pe zi sau, în total, 4 ore săptămânal. S-a demonstrat că mişcarea efectuată consecvent, cel puţin 4 ore pe săptămână, ajută la controlul apetitului şi menţinerea greutăţii corporale, îmbunătăţeşte digestia şi detoxifierea. De altfel, toate aparatele şi sistemele organismului beneficiază de pe urma mişcării fizice efectuată acasă sau la sala de gimnastică, dar în mod constant şi sistematic”, a explicat medicul Georgiana Tache.