TERAPII ALTERNATIVE
La inceputuri, atunci cand omul traia in deplina comuniune cu natura si cu sine, Dumnezeu il inzestrase cu sanatate deplina. Acest lucru se datora armoniei perfecte dintre trup si suflet, dintre lumea spirituala si cea materiala. O data cu aparitia pacatului, armonia s-a rupt, iar omul a cunoscut boala.
GEORGETA LICSANDRU
Unul dintre remediile Bisericii pentru bolile de orice tip, fizice sau psihice, este rugaciunea. "Rugaciunea este o convorbire intre om si Dumnezeu.
Ca orice convorbire, aceasta presupune doi interlocutori: omul si Dumnezeu", ne spune preotul Gheorghe Palcau, parohul Bisericii "Schimbarea la fata", din localitatea Sohatu, judetul Calarasi.
Rugaciunea vindeca trupul
Rugaciunea, folosita individual sau in paralel cu alta metoda terapeutica, contribuie si grabeste vindecarea corpului. Facuta din suflet, aceasta declanseaza in plan fizic un proces de destindere, de relaxare, care are ca rezultat incetinirea ritmului cardiac si respirator, scaderea presiunii arteriale. La nivel mintal apare o senzatie de usurare si de inlaturare a tuturor temerilor. "Rugaciunea il face pe om sa se ancoreze in transcendent, omul care se roaga este sigur ca Dumnezeu il asculta, ceea ce il determina sa iasa din starea pesimista in care se afla", sustine preotul Gh. Palcau.Citește pe Antena3.ro
Studii de sacroterapie
Cercetatorii de la Universitatea Oxford au analizat modul de viata al credinciosilor si au demonstrat ca persoanele care merg regulat la biserica sunt mai longevive decat celelalte. Se pare ca credinciosii au un mod de viata mai echilibrat, postul actionand pozitiv asupra sanatatii fizice. Persoanele care practica spovedania si impartasania frecvent sufera mai rar de boli psihice, pentru ca, prin spovedanie, sufletul se usureaza de ceea ce il apasa. Persoanele in varsta care merg la biserica au un sistem imunitar mai puternic, ceea ce previne dezvoltarea hipertensiunii si a trombozelor. Britanicii vor sa faca un studiu prin care sa analizeze rezistenta la durere a celor care se roaga. Astfel, participantilor la studiu li se va provoca durerea si li se va masura activitatea receptorilor nervosi in timp ce se roaga sau li se arata figura lui Iisus sau a Fecioarei Maria. "Este normal ca atunci cand te rogi sa nu mai simti durerea exterioara. Cand te rogi, esti intr-o relatie personala cu Dumnezeu. De aceea, realitatea inconjuratoare nu mai conteaza", afirma preotul Gh. Palcau. IMPARTASANIA. A te uni cu trupul si cu sangele lui Hristos este o mare responsabilitate, pentru ca Iisus ne avertizeaza: "Oricine mananca trupul meu si bea sangele meu cu nevrednicie osanda isi va agonisi!". Impartasania este administrata atat celor bolnavi, cat si celor sanatosi, insa nu tuturor celor care vin la biserica.
STIATI CA
|
|
STIRI
|
LECTURA. Un grup de cercetatori de la Universitatea Carolina de Nord a aratat ca citirea unor rugaciuni imbunatateste considerabil starea psihica a pacientilor.
Astfel, la cei care sufera de afectiuni cardiovasculare si citesc regulat rugaciuni apar complicatii determinate de boala intr-un procent mai mic cu 20-30% decat la cei care nu citesc deloc rugaciuni.
STATISTICA. Timp de 12 ani, un grup de cercetatori britanici a tinut sub observatie persoane in varsta de peste 65 de ani. Potrivit cercetatorilor, cei care merg zilnic la biserica traiesc mai mult cu aproximativ 35% decat cei care nu fac acest lucru. La experiment au participat 550 de batrani, femei si barbati. Expertii care au analizat rezultatele studiului nu isi pot explica acest fenomen. Nu este clar ce anume actioneaza asupra starii de sanatate a credinciosului, intrarea in contact cu ceilalti participanti la slujba religioasa, o alta viziune asupra lumii sau pur si simplu efortul fizic suplimentar, este de parere unul dintre cercetatori.
VECHIME. Sacroterapia a fost practicata in tara noastra din cele mai vechi timpuri. Ca dovada, un fragment din "Medicina si farmacia in trecutul romanesc 1382-1775", de dr. Pompei Gh. Samarian: "In vremea cand preotii si calugarii erau singurii carturari la noi, in vremea cand cel bolnav nu gasea ajutor efectiv decat la bolnitele manastirelor sau la icoana facatoare de minuni a bisericei, in vremea cand cel rapus de suferinta nu gasea alinare decat in cuvantul de mila si incurajare al preotului, interventia acestor slujitori ai altarului, fie in fapt, fie numai sufleteste, era in acelasi timp o indrumare crestineasca a ideei medicale din acea vreme".
|