Uneori, chiar anumite schimbări mici pot avea efecte profunde asupra modului în care vă simţiţi. Femeile au tratat întotdeauna SPM şi disconfortul menstrual cu remedii populare – strategii simple, testate în timp, care pot fi eficace. Urmează câteva dintre lucrurile pe care le puteţi încerca.
Luaţi imediat ibuprofen. Ibuprifenul blochează sinteza de prostaglandine a organismului, unde sunt răspuzătoare de durere – şi are mult mai puţine efecte secundare comparativ cu alte antialgice.
Dacă începeţi să luaţi ibuprofen la primul semn al simptomatologiei, veţi avea niveluri protectoare ale mediamentului în sânge, ceea ce va preveni agravarea ulterioară a disconfortului, precizează dr. Melvin V. Gerbie.
El recomandă administrarea a 400 mg de ibuprofen de trei ori pe zi. Începeţi administrarea cu două zile înaintea menstruaţiei şi continuaţi până în momentul ciclului menstrual, când crampele de obicei dispar – aproximativ a doua zi după începerea menstruaţiei.
Apa diminuează balonarea. Retenţia de fluide determinată de nivelurile hormonale crescute poate produce creşterea neplăcută în volum a abdomenului, a sânilor şi a gleznelor. Sună paradoxal indicaţia de a consuma o cantitate crescută de apă atunci când vă simţiţi ca un burete, dar ea acţionează ca un diuretic şi elimină excesul de fluide din organism. Recomandarea este de a bea cel puţin opt pahare mari de apă zilnic înainte şi în timpul menstruaţiei.
Evitaţi fumatul. Cercetările au arătat că şi fumatul pasiv poate agrava disconfortul premenstrual. Într-un studiu, cercetătorii chinezi au evaluat 165 de femei nefumătoare, toate proaspăt căsătorite. Nici una nu prezenta un istoric de disconfort menstrual. În lunile de după căsătorie ( şi expunere pasivă la fumul de ţigară al membrilor familiei) s-a observat o creştere semnificativă a durerilor lombare premenstruale şi a disconfortului abdominal.
Când trebuie consultat medicul?
Dacă disconfortul este atât de mare înainte sau în timpul menstruaţiei, încât nu vă puteţi desfăşura activitatea normal: faceţi o programare la medic. Disconfortul menstrual uşor poate fi normal, dar dacă vă afectează viaţa, există probabil o problemă care necesită evaluare.
Dacă aţi suferit de depresie, anxietate ori iritabilitate mai mult de trei luni sau dacă senzaţiile nu se limitează la 7 până la 10 zile înaintea mensturaţiei: puteţi confunda depresia manifestată clinic cu SPM. Programaţi-vă pentru a consulta un psiholog sau psihiatru ori discutaţi despre aceasta cu medicul dumneavoastră.
Dacă prezentaţi crampe dar şi sângerări neregulate sau importante cantitativ, sau dacă sângele se elimină cu cheaguri: ar putea fi vorba de o problemă de natură fizică ce necesită investigaţii.