x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ştrengarul pianist cu trei coaste bolnave

Ştrengarul pianist cu trei coaste bolnave

de Ionela Gavriliu    |    16 Mai 2009   •   00:00
Ştrengarul pianist cu trei coaste bolnave

Andrei e pofta de viaţă întruchipată. Fire sensibilă, cântă la pian, fiind elev al Liceului de Artă din Ploieşti, dar se caracterizează mai degrabă ca fiind "ştrengar şef". Lumina din ochii lui a început să se întunece când a aflat un diagnostic pe care un copil de 9 ani îl înţelege foarte bine: cancer.



Pentru a termina "cu tumora aceasta veşnic cu noutăţi şi complicaţii", după cum spune chiar el, Andrei ar avea nevoie de o operaţie în Italia care costă 50.000 de euro.

Andrei spune că întotdeuna a fost "personaj principal". Fie în fruntea şirului, fie în centrul atenţiei. Îi place să danseze, să cânte la pian şi să se joace pe calculator.

Preocupările lui diferite şi energia debordantă nu-i dădeau timp să se gândească că de la o vreme se simte mai obosit, că are o durere surdă între coaste. Până într-o zi de martie când, din cauza durerilor puternice, a ajuns la spitalul din Ploieşti. Medicii de aici l-au trimis de urgenţă la Bucureşti, la Spitalul "Marie Curie", unde a urmat o serie de analize, radiografii, tomografii.

Apoi s-a decis operaţia, doctorii spunând că Andrei are o coastă ruptă pe care se formase o umflătură.

"NU M-AM SPERIAT"
După operaţie, la vreo două săptămâni după ce Andrei s-a întors acasă şi se pregătea să revină la şcoală, medicii din Bucureşti au sunat că au rezultatele analizelor: osteosarcom telangiectatic. Băiatul nu înţelegea prea bine ce înseamnă acest lucru, dar când a auzit prima oară cuvântul "cancer" a înţeles că duşmanul pe care trebuie să-l înfrângă este teribil.

"Lucrurile s-au modificat. În loc de o coastă, despre care aflasem că este afectată de cancer, sunt acum 3 şi pe plămânul de sub coaste există şi nişte noduli. Am aflat deci şi că diagnosticul meu pe care nu prea-l puteam pronunţa înseamna de fapt cancer. Să nu creadă cineva că m-am speriat. Ştiu că sunt cazuri care pot fi vindecate, iar eu voi fi cu siguranţă unul dintre ele", e încrezător Andrei. Părinţilor li s-a recomandat o intervenţie în străinătate pentru copilul lor, între
timp Andrei urmând curele de citostatice la Spitalul Fundeni.

"Mama zice că toate astea se vor termina odată şi odată şi că va fi bine, adică voi fi ca înainte: sănătos şi liniştit. Eu aş vrea să facă cineva o minune ca să treacă toate mai repede", recunoaşte copilul



ANDREI A FOST ŞOCAT CĂND S-A VĂZUT ÎN OGLINDĂ FĂRĂ PĂR
Pentru părinţii lui Andrei viaţa lor a devenit un vârtej: spitale, telefoane, doctori, sfaturi. Uneori obosesc, dar se ridică pentru a face imposibilul pentru copilul lor. Mama îşi ascunde suferinţa şi de multe ori, când intră în salonul copilului, îl mângâie privindu-l cu ochii înroşiţi de plâns.

Tatăl se agită şi-şi iese din fire când vede că situaţia se învârte în acelaşi cerc vicios şi operaţia lui Andrei în străinătate e amânată. În timpul acesta, lui Andrei îi trebuie din ce în ce mai multă putere, pentru că are parte de şoc după şoc.

"Dacă m-a speriat ceva, mai bine zis dacă m-a şocat ceva, a fost figura pe care am văzut-o în oglindă după ce a trebuit să mă tund zero, pentru că îmi cădea deodată mult păr. Am râs atunci ca nebunul, apoi am plâns, apoi n-am mai vrut să mă mai vadă nimeni, apoi mi-a trecut şi asta. Vedeţi, sunt nişte faze prin care se pare că trebuie să trec. Nu-i uşor. Doar eu ştiu şi familia mea, ei, care m-au văzut în timpul tratamentului cu citostatice, care se luptă să mă hrănească, care s-au speriat astăzi când am ieşit din operaţie, ei, care trec alături de mine prin multe, prin prea multe. Ei, care au în plus grija banilor, acum că e clar că nu ne mai ajung pentru toate câte ne aşteaptă", povesteşte băieţelul maturizat.

Speranţa a venit de la un Institut din Bologna, unde Andrei e programat pentru operaţie pentru data de 18 iunie. "Acolo cred că avem cele mai multe şanse. Operaţia, cu toate complicaţiile apărute la trei coaste şi la plămân, se ridică la 50.000 de euro", explică tatăl lui Andrei, care, în atâta suferinţă, găseşte puterea de a mulţumi celor care le-au fost alături şi personalului medical de la Institutul Oncologic Fundeni.


Salvaţi-l!
Cei care îl pot ajuta pe Andrei să ajungă la operaţie în Italia pot face donaţii în conturile deschise la Banca Transilvania, filiala Malu Roşu, nr. 126 pe numele mamei lui Andrei, Dumitrescu Gilda Ileana.
Cont RON: RO 97 BTRL 0300 1201 A88 379XX
Cont $: RO 24 BTRL 0300 2201 A88 379XX
Cont EURO: RO72BTRL03004201A88379XX
Swift: BTRLRO22

×
Subiecte în articol: pagina de suflete andrei