Atunci când ceva este în nergeulă cu starea de sănătate, pielea este un foarte bun martor, în sensul că orice problemă este oglindită într-un anume fel pe piele, fie că vorbim de riduri, pusee de acnee, cearcăne sau chiar infecții mai grave. Momentele stresante din viața noastră își lasă amprenta pe piele, din cauza producției de cortizol, supranumit „hormonul stresului” care aduce cu sine probleme de somn, variații în greutate, uscarea pielii sau apariția ridurilor.
„Atunci când o persoană este stresată, nivelul hormonului de stres al organismului – cortizol – crește. În primă fază, acest lucru determină o creștere a producției de sebum, ceea ce poate favoriza apariția unui ten gras, a acneei sau a altor probleme legate de piele. Să nu uităm nici că sub influența stresului suntem predispuși la a adopta obiceiuri nocive, care afectează pielea, cum ar fi scărpinatul sau stoarcerea coșurilor, care pot duce la formarea de cicatrici permanente”, spune Laurențiu Vlădău, medic specialist în Dermatologie și Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Compromiterea funcțiilor pielii
Cortizolul declanșează și o creștere a zahărului din sânge, astfel că se deteriorează colagenul și elastina care, în mod natural, mențin pielea netedă și hidratată. Astfel, apar ridurile. Atunci când fața este în permanență încordată, apar ridurile permanente, supranumite „riduri de expresie”. Cortizolul usucă pielea, diminuând producția naturală de acid hialuronic.
„Odată compromise aceste funcții ale pielii – de hidratare și de barieră, ca efect al stresului, pielea devine uscată și deteriorată. În această situație, ea este mult mai permeabilă, permițând unui număr mai mare de iritanți, alergeni și chiar germeni să o penetreze, să producă daune sau să agraveze unele afecțiuni existente. Spre exemplu, acneea rozacee poate să devină mai roșie sau leziunile acneei mai inflamate și mai persistente. De asemenea, pot fi agravate dermatita, urticaria, psoriazisul etc”, completează medicul Laurențiu Vlădău.
Medicul recomandă câteva metode de elimenare a stresului din viețile noastre: odihnă, sport, mișcare în aer liber și relaxare. Dacă problemele pielii s-au agravat din cauza stresului și au devenit ele însele un factor de stres, dermatologiul poate oferi tratamente. În cazul în care stresul este cauzat de probleme personale care țin de căsătorie, familie sau loc de muncă, ar putea fi luată în calcul discuția cu un consilier sau terapeut. Uneori, doar vorbind despre problemele care ne frământă ne putem ameliora starea de spirit, efectele fiind vizibile deseori și la exterior, pe pielea noastră.