Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din Leicester, Marea Britanie. Dintre acestea, cel mai mare risc este reprezentat de poliester, scrie bbc.com.
Textilele sunt folosite în mod obișnuit la confecționarea materialelor textile necesare în domeniul sănătății, reprezintă un risc însemnat de transmitere a COVID-19. Cercetarea a monitorizat stabilitatea virusului pe materiale timpe de 72 de ore. Dintre toate, polesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere, acesta persistând și după trei zile. În plus, există pericolul de se transfera pe alte suprafețe. Pe bumbac a rezistat 24 de ore, ar pe policoton, a supraviețut doar 6 ore.
„Când a început pandemia, nu se știa cât timp ar putea supraviețui coronavirusul pe textile. Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate țesături folosite în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe”, a spus dr. Katie Laird, coordonatoarea studiului.
Pentru a îndepărta virusul din bumbac, acesta trebuie spălat cu detergent la temperaturi de peste 67 de grade Celsius. Totodată, o veste bună este aceea că nu există risc de contaminare atunc când articole curate sunt spălate cu cele pe care se află coronavirusul. Însă cel mai bine este ca uniformele medicale să fie curățate în instalațiile din spitale sau la o spălătorie industrială.