x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate STUDIU. Fumul de ţigară scade eficienţa sistemului imunitar şi întăreşte bacteriile

STUDIU. Fumul de ţigară scade eficienţa sistemului imunitar şi întăreşte bacteriile

03 Iun 2015   •   21:36
STUDIU. Fumul de ţigară scade eficienţa sistemului imunitar şi întăreşte bacteriile
Sursa foto: pixabay.com

Fumul de ţigară ajută bacteriile să devină mai puternice şi, totodată, scade eficienţa sistemului de apărare al organismului uman, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea California din oraşul american San Diego, scrie miercuri ziarul belgian 'Le Soir'.

Cele două efecte explică motivul pentru care fumătorii sunt mai sensibili la infecţii. În plus, celulele organismului lor, mai ales cele din aparatul respirator, sunt continuu agresate din cauza fumului rezultat din arderea tutunului.

Cercetătorii de la universitatea americană au analizat efectul fumului de ţigară asupra stafilococului auriu rezistent la meticilină (SARM), bacterie patogenă foarte periculoasă, mai ales în spitale, unde provoacă infecţii extrem de grave. Au fost 'tratate' similar, cu fum, şi macrofagele, celulele fagocitare ale sistemului imunitar care au rolul de a îngloba şi digera bacteriile, resturile de celule şi alte particule eterogene sau toxice pentru organism.

Studiul, publicat în revista 'Infection and Immunity' (http://iai.asm.org), afirmă că există o relaţie de proporţionalitate între cantitatea de fum de ţigară şi diminuarea eficienţei macrofagelor în eliminarea stafilococului. Totodată, arată că tutunul întăreşte capacitatea bacteriei de a ataca celulele din corpul omenesc, iar combinaţia dintre cele două efecte poate avea efecte catastrofale pentru fumători.

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: studiu tigari fum imunitate bacterii