x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Mâncarea sănătoasă ajută creierul

Studiu: Mâncarea sănătoasă ajută creierul

de Magda Bucur    |    12 Mai 2015   •   11:58
Studiu: Mâncarea sănătoasă ajută creierul

Se spune că un măr pe zi ține medicul la distanță. Iar cercetătorii vin acum cu date concrete care să susțină acest lucru. Un studiu pe 28.000 de persoane cu vârsta peste 55 de ani, care a durat cinci ani, a arătat că cei care au ținut o dietă sănătoasă au avut și un risc cardiovascular mai mic și o funcționare mai bună a creierului. În cadrul studiului, participanții au fost puși să dea diferite teste de memorie și logică, la diferite intervale de timp, iar rezultatele au fost comparate. Acestea au arătat că aproape 20% dintre participanți și-au pierdut, în timp, abilitățile cognitive. Însă, în cazul celor care aveau o dietă sănătoasă, procentul a fost mai mic, de numai 14%. Un regim alimentar bazat pe mai puțină carne roșie, alcool în cantități moderate, multe fructe și legume, semințe și pește menține creierul sănătos mai mult timp. Medicii spun că șansele ca funcțiile creierului să se deterioreze odată cu înaintarea în vârstă scad cu 25% în cazul celor care au o dietă sănătoasă.

„O dietă nesănătoasă poate crește riscul declinului cognitiv, prin diferite mecanisme, printre care creșterea riscului de accident vascu¬lar-cerebral, dar și printr-o deficiență de nutrienți vitali pentru regenerarea neuronală, cum sunt vitaminele B și C”, spune autorul studiului, dr. Andrew Smyth, de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada.
 

×