x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate STUDIU: Cum să ai creierul mai dezvoltat la bătrânețe

STUDIU: Cum să ai creierul mai dezvoltat la bătrânețe

28 Noi 2016   •   11:10
STUDIU: Cum să ai creierul mai dezvoltat la bătrânețe
Sursa foto: Photodisc/Getty Images

Sarcina produce o serie întreagă de transformâri în corpul femeii, iar unii cercetători afirmă că acestea au loc inclusiv la nivelul creierului. În timpul sarcinii, în organism cresc nivelurile de hormoni precum estrogenul, progesteronul, oxitocina, prolactina, cortizolul sau anumite endorfine. Unii dintre acești hormoni sunt asociați cu depresia sau un nivel de atenție scăzut, însă un studiu recent arată că o parte dintre transformările care au loc în timpul sarcinii îmbunătățesc memoria și procesele cognitive, mai târziu în viața mamei.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au examinat legătura dintre sarcină, nivelul hormonal și capacitățile intelectuale, la femeile care au ajuns la menopauză. Au fot testate 830 de femei, cu vârsta medie 60 de ani, care au avut de efectuat mai multe teste cognitive: au fost rugate să își amintească o listă de cuvinte, după ce fuseseră distrase, sau să repovestească o întâmplare auzită recent, le-au fost testate atenția, concentrarea și percepția vizuală. În același timp, femeile au răspuns la un amplu chestionar legat de istoricul lor reproductiv: vârsta la care au avut prima menstruație, numărul de sarcini, de nașteri, precum și vârsta la care au avut ultima sarcină.

Rezultatele studiului, publicate în Revista Societății Americane de Geriatrie, au arătat că femeile care avuseseră o sarcină după vârsta de 35 de ani aveau o memorie verbală mai dezvoltată. Cele care au avut prima sarcină după vârsta de 24 de ani aveau atenția și memoria mai dezvoltată, aveau abilitatea de a rezolva probleme mai repede și de a găsi soluții mai ușor.

 Și numărul sarcinilor, chiar și cele neduse la termen, a avut un efect benefic asupra abilităților cognitive ale femeilor. Cele care aveau un copil sau doi aveau abilități intelectuale mai bune decât cele cu o singură sarcină.

×