x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suedezii au descoperit cum să reducă riscul de sarcină multiplă la fertilizarea in vitro

Suedezii au descoperit cum să reducă riscul de sarcină multiplă la fertilizarea in vitro

04 Iul 2011   •   16:01
Suedezii au descoperit cum să reducă riscul de sarcină multiplă la fertilizarea in vitro

In urma tratamentului de fertilizare in vitro, femeile pot avea sanse mai ridicate de a ramane insarcinate daca le sunt implantate doua ovule fecundate in uter. Insa creste si posibilitatea ca acestea sa aiba gemeni, care, in urma acestui tratament, sa fie expusi riscului de a avea probleme de sanatate.

Oamenii de stiinta spun insa ca acum exista posibilitatea de a evita aceasta problema cu ajutorul unui software, anunta newscientist.com. Mai precis, se poate calcula probabilitatea de a ramane insarcinata cu gemeni pentru fiecare femeie in parte care beneficiaza de tratament de fertilizare in vitro.

"Gemenii risca intr-un procent de patru ori mai mare sa se nasca inainte de termen, sa fie subponderali sau sa sufere de paralizie cerebrala", a declarat Jan Holte de la clinica "Carl von Linné", din Suedia. Cel mai sigur mod de a evita riscul unei sarcini multiple este transferul unui singur ovul in cazul procedurii in vitro.

Insa aceasta nu este o solutie potrivita pentru femeile in jurul varstei de 40 de ani sau pentru cele cu probleme de fertilitate, deoarece exista riscul de a nu mai putea avea niciun copil. Iar din aceasta categorie fac parte un sfert dintre femeile care apeleaza la fertilizarea in vitro. Drept urmare, decizia de a transfera unul sau doua ovule este foarte importanta.

Echipa lui Holte a folosit acest instrument pentru a investiga in ce masura poate influenta calitatea embrionilor, printre alti 80 de factori, sansele unei femei de a avea gemeni. Timp de patru ani, grupul a studiat aproximativ 3000 de embrioni inainte ca acestia sa fie implantati, apoi au urmarit fiecare sarcina rezultata din aplicarea tratamentului in vitro.

"Am descoperit ca sunt patru variabile - varsta femeii, raspunsul ovarian al acesteia la stimulare, tratamentele si sarcinile anterioare - si scorul embrionar. Folosind acest software, putem calcula, in fiecare caz, cat de mare este riscul unei sarcini multiple", a mai spus Holte.

El a programat softul sa recomande transferul de doi embrioni doar atunci cand riscul de sarcina multipla este sub 15%.

×