x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sunt grasut, dar nu din vina mea

Sunt grasut, dar nu din vina mea

de Magda Marincovici    |    24 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Doctorul Bernadette Oberkampf, pediatru (coautor al volumului "Obezitatea copilului"), si doctorul Gilles Serbon, specialist in medicina sportiva, explica intr-un interviu acordat la sfarsitul anului revistei Paris Match fenomenul obezitatii la copii.

Complicatii


Cei doi specialisti avertizeaza ca obezitatea la copii reprezinta un risc major, o adevarata boala care genereaza multiple complicatii. Articulatiile sunt in situatia de a nu face fata greutatii excesive a corpului. Din aceasta cauza sunt posibile deformarea picioarelor, probleme ale genunchilor, entorse, dureri de spate etc. Sistemul cardiovascular este de asemenea incomodat. Se pot inregistra anomalii ale lipidelor in sange, in special ale colesterolului si trigliceridelor. O alta consecinta a obezitatii o reprezinta hipertensiunea arteriala, care la varsta adultului va favoriza infarctul si nu trebuie nelglijat riscul evolutiei spre diabet. De asemenea, copilul poate dezvolta un astm, consecinta a problemelor la nivelul muschilor bronsici. Nu trebuie omise tulburarile psihologice. Acesti copii se simt izolati si sunt predispusi depresiilor.

Derapaje alimentare


In cazul copilului obez, doctorul Bernadette Oberkampf spune ca este esential sa se identifice cauza reala a acestei boli, deoarece fiecare caz este diferit. La ora actuala, este in crestere numarul copiilor la care obezitatea este consecinta unor profunde dezechilibre in familie (certuri, tensiuni, separari, divort) care provoaca derapaje alimentare si sedentarism. In aceasta situatie, tratamentul este in primul rand de competenta psihologului. Scopul acestuia este de a-l face pe copil sa constientizeze cauza care-l determina sa manance mult si dezechilibrat. Pentru ca rezultatul sa fie bun, este recomandat ca micutul sa fie luat in grija unei echipe pluridisciplinare formata din pediatru, medic generalist si dietetician.

Educarea parintilor


Cand micutul obez face parte dintr-o familie in care "se mananca mult pentru ca asa e sanatos", situatia copilului se complica.

Ce poate face copilul cand in farfuria lui si in cea a tatalui sunt cate o friptura de aceeasi greutate, desi copilului i-ar fi suficienta o jumatate din portie? In acest caz, doctorul Bernadette Oberkampf este convinsa ca mai intai parintii trebuie sa fie educati de un specialist, care sa le atraga atentia ca micutul este victima lor.

Misiunea de educare a parintilor nu-i deloc usoara. In paralel cu educarea parintilor, copilul va urma un program de exercitii fizice adecvat varstei, scopului si care sa-i faca placere sa le execute.

Exercitii placute


In aceste cazuri, intra in actiune doctorul Gilles Scetbon, specialist in medicina sportiva.

Copilul va efectua un set de teste pentru a se stabili gradul de mobilitate, capacitatea musculara etc. Tinand seama de acesti parametri, doctorul Gilles Scetbon are grija sa-i explice micutului scopul exercitiilor si, impreuna cu acesta, va alege acele exercitii care servesc scopului urmarit.

Copiii zilelor noastre sunt, in mod cert, mai sedentari decat in trecut.

Astfel, comparativ cu anii 1970, la inceputul acestui mileniu, numarul copiilor obezi a crescut de 3 - 4 ori.

Specialistii observa ca scade timpul alocat exercitiilor fizice si creste cel irosit uneori in fata televizorului, calculatorului... Studii recente arata ca exista o relatie directa intre orele petrecute in fata televizorului, de exemplu, si indicele masei corporale.

Cu cat copii sunt mai activi, cu atat stratul de tesut adipos este mai redus, chiar daca aportul caloric este mai mare.

SFATUL MEDICULUI


Nu sunt medicamente speciale pentru tratarea obezitatii la copii. In aceste conditii, preventia are o importanta capitala. Pentru aceasta doctorul Bernadette Oberkampf se adreseaza parintilor. Ea este de parere ca, indiferent daca micutul este sau nu in pericol de obezitate, trebuie sa respecte trei reguli de baza:
1. Evitarea sedentarismului: copilul trebuie sa se miste, sa mearga pe bicicleta sau pe role, sa se joace cu mingea, sotronul. In Statele Unite, prevenirea obezitatii a devenit o prioritate nationala, care are ca scop principal lupta contra sedentarismului.
2. Limitarea timpului acordat televizorului sau calculatorului.
3. Dobandirea unui stil alimentar: mese la ore fixe, meniuri diversificate, bazate pe legume si fructe, pregatite de parinti, reducerea preparatelor foarte dulci si foarte grase.

CAUZE. In fata obezitatii nu suntem egali. Doctorul Bernadette Oberkampf sustine ca una dintre cauzele obezitatii la copii este in mod cert predispozitia genetica. Studiile genetice sustin ca, in conditiile in care unul sau ambii parinti sufera de obezitate, riscul ca urmasii acestora sa aiba aceeasi boala oscileaza intre 25% si 45%. Supraalimentarea, sedentarismul duse la extrem, problemele psihologice care antreneaza tulburari de comportament alimentar sunt alte cauze ale obezitatii la cei mici.

STRESUL PARINTILOR. Este in crestere numarul copiilor supraponderali si obezi din cauza stresului parintilor. Copiii sunt martorii unor scene triste, cu tensiuni, certuri prelungite culminand cu separarea parintilor, eveniment ce provoaca dezechilibre majore. Unii dintre micuti se izoleaza, sunt apatici, altii se refugiaza in "dulciuri". Copilul mananca tot mai multe dulciuri, pentru ca el insusi este stresat si nimeni nu-l supravegheaza. Rezultatul: foarte tarziu unul dintre parinti descopera ca are un copil obez.
×