Un sistem de telemedicina care va compensa deficitul major de medici va fi instalat in Delta Dunarii. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, a anuntat ca saptamana viitoare acest sistem va fi folosit experimental.
“Este vorba de un aparat EKG, un ecograf portabil, un sistem de monitorizare a parametrilor vitali', a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, cu ocazia lansarii raportului Delta Warning Report 2012. Sanatatea copiilor din Delta Dunarii'. Documentul arata ca accesul medicilor la pacientii din aceasta zona este foarte dificil. De asemenea, situatia privind starea de sanatate a populatiei din Delta Dunarii este agravata de saracie. Bolile parazitare reprezinta principala problema a copiilor examinati, din cauza particularitatilor de mediu si a problemelor legate de alimentatie. 52% dintre copiii inclusi in studiu au probleme stomatologice, iar 42% au fost diagnosticati cu diversi stafilococi in gat, se mai arata in raport. Peste 70% dintre familiile cu copii din aceasta zona nu au canalizare, apa curenta si adesea nici apa potabila, multi copii declarand ca-si potolesc setea cu apa din Dunare. Timpul de asteptare a ambulantei in zona Delta Dunarii este in medie de 67 de ore, potrivit informatiilor colectate de la cei intervievati.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat ca adultii din Delta Dunarii au probleme cu hipertensiunea, dar si cu diabetul zaharat, de aceea un sistem de telemedicina ar permite tratamentul constant si corect al pacientilor.