x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Telina, prietena cailor respiratorii

Telina, prietena cailor respiratorii

de Liana Hainarosie    |    24 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Telina este un tonic foarte bun, are proprietati diuretice, dar si depurative. Ea este utila in bolile cu acumulare hidrosalina - in edeme, guta, reumatism - , deoarece elimina masiv cantitatea de acid uric si de apa.
Tot pentru actiunea diuretica, este indicata si persoanelor care sufera de boli cardiace si renale. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne reaminteste ca "telina este un aliment folosit in multe afectiuni, pentru ca este bogata in saruri minerale si vitamine. In aceasta perioada, chiar este bine sa mancam telina, pentru ca are proprietati expectorante si de calmare a tusei, fiind utila in bronsita si alte afectiuni respiratorii usoare si medii. De asemenea, ea are efect usor hipoglicemiant si poate fi inclusa in meniul diabeticilor".

Cruda, coapta, suc


Pentru a ne bucura de proprietatile ei, putem manca telina fie cruda, fiarta sau coapta, fie putem folosi sucul, decoctul sau tinctura de telina. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu ne sfatuieste sa facem o cura de doua saptamani, in care sa bem dimineata 100 ml de suc de telina. De asemenea, medicul ne recomanda sa folosim si decoctul din 30 g de radacina de telina la 1 litru de apa, care are un efect diuretic important. Din acesta se beau zilnic doua-trei cani. "Tinctura din radacina de telina se prepara prin macerarea acesteia in alcool de 40 de grade, din parti egale de telina si alcool. Ea se lasa la macerat sapte zile si se administreaza cate o lingurita de tinctura de doua ori pe zi. Vinul tonic, dintr-o radacina de telina maruntita, care se lasa la macerat 48 de ore intr-un litru de vin alb si caruia i se adauga 100 de grame de zahar, imbunatateste digestia, are efect tonic si creste pofta de mancare. Din vinul tonic se beau doua paharele cu jumatate de ora inainte de masa", spune medicul.

COMPOZITIE. "O telina care cantareste 100 de grame contine 235 mg potasiu, 50 mg de calciu, 55 mg sodiu. Mai contine fosfor, fier (0,4 mg) si vitaminele B1, B2, vitamina C in cantitate mica, microelemente (iod, mangan, magneziu). In compozitia telinei se mai afla si ulei volatil in cantitate mica, dar cu o rata de absorbtie foarte buna, de 92%. De asemenea, are valoare energetica foarte redusa, de 28 de kilocalorii la 100 g. Ceea ce inseamna ca poate fi utilizata cu succes si in cura de slabire. Telina se poate administra si extern, sub forma de aplicatii, in combaterea degeraturilor. Compresele se imbiba in decoct obtinut din radacina si frunze de telina lasate la fiert 40 de minute. Ele se aplica pe partile degerate timp de cateva zile", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

×
Subiecte în articol: telina