x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Mihail Pautov: Cum măsurăm corect tensiunea arterială?

Dr. Mihail Pautov: Cum măsurăm corect tensiunea arterială?

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   07:40
Dr. Mihail Pautov: Cum măsurăm corect tensiunea arterială?
Sursa foto: Hepta

Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală şi realizator al emisiunii MediCOOL de la Antena 1, ne vorbește despre tensiunea arterială, modul corect în care trebuie măsurată și cum ne putem modifica stilul de viață astfel încât să o păstrăm în valori normale.

"Unul dintre cele mai periculoase lucruri legate de hipertensiunea arterială este faptul că e posibil să nu știi că suferi chiar tu din cauza acestei afecţiuni. De fapt, aproape o treime dintre persoanele care au tensiune arterială crescută nu sunt conștiente de asta, pentru că tensiunea arterială crescută nu are simptome decât atunci când este foarte severă. Cel mai bun mod de a ști dacă tensiunea arterială e mare este măsurarea ei cu regularitate. O poţi monitoriza acasă, iar acest lucru este important mai ales dacă ai o rudă apropiată care are tensiunea arterială crescută. Pentru majoritatea adulţilor, tensiunea arterială normală în repaus este cuprinsă între 100-120 (mmHg) — sistolică (adică cea mare) și 60-80 mmHg — diastolică (adică cea mică).

Pentru a măsura tensiunea în mod corect, ai nevoie de un tensiometru. În opinia mea, acesta poate fi cel mai bun cadou de aniversare pentru orice persoană care a depășit vârsta de 30 de ani. Este esenţial să-ţi măsori tensiunea măcar o dată la 2 săptămâni și să o notezi în jurnalul tău medical.

Odată achiziţionat un astfel de tensiometru, iată cum trebuie măsurată tensiunea corect:

1. Stăm liniștiți 5 minute pe un scaun, înainte de a măsura tensiunea.

2. Punem manșeta pe braț, astfel încât cablul care se leagă de manșetă să atârne pe mijlocul plicii cotului și în jos.

3. În timpul măsurării nu vorbim și nu ne mișcăm.

4 Vezica urinară trebuie golită înainte de măsurare — o vezică plină poate crește tensiunea cu 10-15 mmHg.

5. Măsurăm de 2 ori la interval de 2-3 minute, pe ambele brațe, pentru a vedea dacă apar diferențe de valori între brațe. De regulă, brațul drept va arăta o tensiune arterială mai mare — vom lua în considerare doar tensiunea de la brațul care arată o valoare mai mare.

Tensiunea arterială crește în mod normal la:

• stres;

• fumat;

• temperaturi reci;

• exercițiu fizic;

• cofeină consumată cu 30 de minute înainte de măsurare.

De aceea, trebuie să ne asigurăm că nu suntem în niciuna dintre situaţiile de mai sus.

Dacă observăm că valorile tensiunii arteriale încep să se situeze în zona portocalie sau roșie, este bine să ne adresăm medicului de familie sau unui cardiolog. Altfel, riscăm să umblăm 10-15 ani cu valori tensionale crescute, de care habar nu avem, și să ne scurtăm viaţa cu cel puţin 15-20 de ani.

Tensiunea arterială crescută, în special cea din zona portocalie de pe graficul anterior, poate fi ușor controlată prin modificarea stilului de viaţă.

Modificările stilului de viață includ:

1. pierdere în greutate;  

2. exerciții fizice;

3. scăderea aportului de sare;

4. reducerea consumului de alcool;

5. dietă sănătoasă.

Dacă aceste modificări nu vor ajuta, medicul îţi poate prescrie medicamente antihipertensive care te pot ajuta să atingi două obiective: menţinerea tensiunii arteriale normale și redarea celor 15-20 de ani în plus din viaţă pe care altfel îi poţi pierde. N-ar fi păcat?", transmite Dr. Mihail Pautov.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×