TERAPII COMPLEMENTARE
Variatiile de temperatura pot fi raspunzatoare de cresterea tensiunii arteriale. "Tensiunea poate fi controlata in mod natural cu paducel si talpa-gastei. Datorita proprietatilor lor de stabilizare a tensiunii, paducelul si talpa-gastei se prescriu atat in caz de hipertensiune, cat si de hipotensiune", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.
Paducelul tine sub control tulburarile de ritm cardiac, avand si un usor efect sedativ. De aceea se administreaza persoanelor care au oscilatii ale tensiunii, insotite de stari de agitatie. De la paducel putem folosi fie numai frunzele sau fructele, fie intreaga parte aeriana. Talpa-gastei, de la care se utilizeaza partea aeriana, se prescrie persoanelor care au palpitatii, care sunt agitate, celor care, din cauza hipertensiunii, sufera de insomnii si celor care au tulburari neurovegetative.
Cura de doua-trei saptamani
In cazul variatiilor de tensiune arteriala se folosesc infuziile din aceste plante, la care se pot adauga, pentru hipertensiune, flori de soc, coada-calului, coada-soricelului. In caz de hipotensiune se adauga rozmarinul. Infuzia se prepara prin oparirea plantelor in apa clocotita, vasul acoperindu-se cu o farfurie timp de trei-patru minute. La o cana de 250 ml cu apa se foloseste o lingurita planta sau cu amestec din plante. "Zilnic se vor bea doua-trei cani cu infuzie, pe o perioada de doua-trei saptamani, dupa care se face o pauza de 10 zile. Apoi se va relua tratamentul, spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. Persoanelor care nu agreeaza ceaiul, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu le recomanda comprimatele cu paducel, care se gasesc la plafar. Timp de o luna se iau trei comprimate pe zi. "In aceasta perioada, pacientului i se va masura frecvent tensiunea. De asemenea, este foarte important ca fitoterapia sa se combine cu dietoterapia si cu adoptarea unui stil de viata echilibrat", este de parere dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. ANGHINAREA. Frunzele de anghinare au proprietatea de a stimula diureza, contribuind la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. De asemenea, este indicata pentru scaderea nivelului colesterolului. Pentru a obtine aceste efecte se prepara o infuzie dintr-o lingura cu planta la jumatate de litru de apa. O cana se va bea dimineata, iar restul, inaintea meselor de pranz si seara.Citește pe Antena3.ro
STIATI CA
|
|