x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapia interferon-free, pe lista de gratuite

Terapia interferon-free, pe lista de gratuite

de Monica Cosac    |    20 Oct 2015   •   22:45
Terapia interferon-free, pe lista de gratuite

Mai multe medicamente noi au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite, printr-o Hotărâre adoptată ieri de Guvern. Printre acestea, şi tratamentul fără interferon pentru hepatita cronică virală C şi ciroza hepatică C, care, astfel, va putea fi prescris bolnavilor cu forme avansate ale bolii.

Începând de săptămâna viitoare, pacienţii pot începe investigaţiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, în vederea aprobării tratamentului fără interferon, a anunţat Executivul. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a informat că voucherele care permit efectuarea acestor analize gratuit vor ajunge, din 26 octombrie, la medicii de specialitate care prescriu tratamentul şi monitorizează pacienţii. Trebuie precizat că analizele vor putea fi făcute doar în nouă centre din ţară: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş şi Oradea. Pentru întocmirea dosarului pentru tratamentul fără interferon, bolnavii din alte judeţe trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări din cele nouă centre desemnate. Totodată, pe site-ul CNAS a fost publicată şi lista celor 50 de laboratoare acceptate de producător, în care se vor face testările. Prin actul normativ adoptat ieri, de Guvern au fost introduse în lista de compensate şi gratuite şi medicamente noi pentru tratamentul pacienţilor incluşi în Programul Naţional de Oncologie, pentru terapia bolnavilor cuprinşi în Programul Naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, afecţiunea hipertensiune pulmonară, dar şi pentru tratamentul copiilor care suferă de artrită idiopatică juvenilă.

Desi este vorba de circa 5.000 de pacienti in stare foarte grava, de cele mai multe ori incapabili si sa se ridice din pat, guvernantii nu vor da acest tratament inovator celor care nu isi achita contributiile la Sanatate. Potrivit CNAS, "numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fara interferon, in mod gratuit".

Vizati de noua terapie sunt doar pacientii cu forme avansate ale bolii, si anume cei cu stadiu de fibroza F4.
 

×