Copiii si tinerii cu autism din tara noastra pot beneficia gratuit de terapie si consiliere in cadrul celor 40 de centre care vor fi deschise, la nivel national, incepand din luna februarie. Centrele sunt infiintate in cadrul Directiilor Generale de Protectia Copilului (DGPC) din aproape toate judetele, cu exceptia celor din Bihor, Valcea, Dambovita, Constanta si sectoarele 2 si 3 ale Capitalei. Programul – "Si ei trebuie sa aiba o sansa!' – are ca scop integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist. In cadrul programului, 580 de specialisti au fost formati, in perioada iulie 2011-ianuarie 2012, in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism. Proiectul este sustinut de Directia Generala de Protectia Copilului, in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.
Incepand cu luna februarie, cei peste 500 de specialisti in recuperarea persoanelor cu autism vor incepe sa lucreze efectiv cu copii si tineri cu autism si vor raporta rezultatele inregistrate. Fiecare terapeut va lucra cu 3-5 copii cu autism. In primele 6 luni, activitatea terapeutilor va fi monitorizata de un instructor-formator in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism, iar la sfarsitul perioadei de monitorizare va avea loc certificarea profesionistilor formati.
In tara noastra se estimeaza ca 1 din 150 de copii sufera de o tulburare din spectrul autismului. Din pacate, majoritatea copiilor cu autism nu pot urma cursurile unei scoli normale, iar mai tarziu nu pot fi integrati in societate. Familiile copiilor cu autism se confrunta atat cu lipsa accesului la programe de recuperare, cat si cu absenta specialistilor in domeniul terapiei autismului. Iata de ce infiintarea celor 40 de centre in cadrul carora vor acorda asistenta specializata peste 500 de terapeuti reprezinta o sansa de recuperare pentru mii de copii si tineri cu autism din tara noastra.
Autismul este o boala care incepe sa se manifeste de obicei inaintea varstei de 3 ani. Un copil cu autism are un limbaj sarac sau nu vorbeste deloc, are dificultati in a interactiona cu altii, contact vizual redus, comportament stereotip si repetitiv (jocuri sau activitati neobisnuite), stari de agitatie inexplicabile, incapacitate de a arata obiectele si chiar de a raspunde cand este strigat. Copilul cu autism traieste in propriul univers fara a intelege ceea ce se petrece in lumea care il inconjoara. Unii dintre copiii cu autism sunt considerati geniali avand un coeficient de inteligenta superior. Totusi, majoritatea celor diagnosticati cu autism, adica aproximativ 75%, manifesta dizabilitati psihice si retard mintal. Pentru ca acesti copii sa aiba sanse de recuperare este esential ca boala sa fie diagnosticata inaintea varstei de 3 ani, iar programul de terapie verbala si comportamentala sa inceapa cat mai devreme posibil. Totodata, este important ca recuperarea sa fie coordonata de un specialist care sa cunoasca si sa aplice metode certificate (ABA, TEACCH sau Greenspan) pentru invatarea copiilor cu autism.