x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapii alternative: Tratamente prin masajul talpii

Terapii alternative: Tratamente prin masajul talpii

07 Mar 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

DANIELA SONTICA

Medicina antica chineza, care a studiat corpul energetic uman in corelare cu cel fizic, a descoperit nu numai meridianele si punctele energetice, ci si anumite zone de proiectare a intregului organism pe extremitatile corpului: talpile, gleznele, mainile, fata, calota craniana. Reflexoterapia a preluat pentru tratament laba piciorului si in special zona plantara, ele pretandu-se mai bine la masaj. Pe talpi se afla proiectate ca intr-o oglinda toate organele corpului, iar prin apasarea punctelor reflexogene corespunzatoare se stimuleaza zona specifica din organism. Prin urmare, reflexoterapia se poate defini ca un tratament prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase).

Reflexodiagnostic

Reflexoterapia are un triplu rol: profilactic, mentinand sanatatea celor care apeleaza la ea; curativ, ducand la ameliorarea si vindecarea multor afectiuni; rol de diagnosticare. In 15-30 de minute, prin masarea punctelor din talpa, se poate verifica starea generala de sanatate a unui individ, prin descoperirea punctelor dureroase din talpa. In cele mai multe cazuri, bolnavii vin la cabinetele de reflexoterapie cu diagnosticele deja precizate prin metodele medicinei alopate si dupa ce medicamentele nu au avut efectul dorit. Nici reflexoterapeutii nu sustin ca vindeca orice boala, dar marele merit al acestei terapii este ca tratateaza organismul in intregul sau si nu doar o anumita afectiune, iar prin imbunatatirea tuturor functiilor sale stimuleaza procesul natural de vindecare.

Hepatitele, ameliorate prin masaj

Intre afectiunile care raspund foarte bine la tratamentul prin masajul reflexogen sunt dischineziile biliare si tulburarile ficatului. In medicina chineza, ficatul si vezicula biliara sunt raspunzatoare de temperamentul unei persoane, iar un ficat sanatos este precum un general care coordoneaza bine lupta. Ambele organe sunt afectate nu doar de mancarea prea grasa ori de carnea in exces, ci si de starile emotionale si de stres. In situatii de dezechilibru emotional, ele reactioneaza rapid, creand o stare de disconfort. Disfunctia veziculei biliare duce la dischinezii biliare de care sufera atat de multe persoane, iar un ficat intoxicat produce in organism multe tulburari: stare de greata, senzatii de cap greu, insomnie, vedere tulbure, ameteli, palpitatii, arsuri la stomac, constipatie, varice, hemoroizi, dar si izbucniri nervoase, melancolie si depresie. Orice blocaj in zona ficatului induce transferul toxinelor in circuitul sangvin, ceea ce poate declansa o criza hepatica. "Masajul reflexoterapeutic contribuie la stimularea functiei ficatului de a elimina din sange substantele toxice, cum sunt nicotina, alcoolul, cafeina si medicamentele", spune dr. Alina Costachi, medic cu competente in reflexoterapie, de la centrul medical Clinique Plus. Daca ficatul este neglijat prea mult timp pot aparea diabetul, pietrele la vezicula biliara, hepatita, constipatia. "Masajul reflexoterapeutic in zona reflexa a ficatului va recupera pe cat posibil functia hepatica, va ajuta la refacerea celulelor bolnave si stoparea procesului sclerotic in cazul cirozelor hepatice. In ceea ce priveste hepatitele cronice, reflexoterapia imbunatateste circulatia sangvina a ficatului, procesul inflamator dispare astfel, iar organul se descongestioneaza", explica dr. Alina Costachi.

Reflexoterapia s-a dovedit eficienta si in eliminarea pietrelor din vezicula biliara. Relaxarea datorata masajului face ca pietrele sa treaca prin caile biliare si sa fie eliminate apoi prin intestine.

ISTORIC. Prezentarea reflexoterapiei ca metoda de sine statatoare apartine medicului chinez Wang-Wei (secolul IV i.Hr.). Reflexoterapia moderna sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in Occident de medicul William Fitzgerald, la inceputul secolului al XIX-lea, dupa indelungi cercetari in domeniul vechii medicine chineze. El a demonstrat cum, prin apasarea unor puncte din talpa, se poate normaliza activitatea fiziologica in alte zone din corp.

RETETA. Sedintele de masaj pentru stimularea ficatului si a veziculei biliare se pot face o data pe zi. Se face o pauza de 2-3 zile, dupa care iar se efectueaza o sedinta de masaj. Acest program este urmat pana la normalizarea functiilor ficatului. In medie, sunt necesare 30-40 de sedinte. Tratamentul reflexoterapeutic asociat cu ceaiuri, masaj corporal general, dieta corespunzatoare da rezultate foarte bune in vindecarea ficatului.

MUSETEL. De cate ori nu v-ati enervat pentru ca nu mai puteati sa va opriti din sughitat? Un remediu la indemana oricui este prepararea unui ceai de musetel, care va actiona ca un antispastic. Alta metoda de calmare a sughitului este un ceai facut dintr-o lingurita de tinctura de menta, cateva picaturi de ardei iute si sucul unui sfert de lamaie.

AROMOTERAPIE. In cazul in care ati racit (nu aveti gripa, ci guturai), va puteti trata si prin aromoterapie. Aburul infuziilor de menta si eucalipt reduce congestia. Temperatura ridicata a aburilor degajati distruge si agentii patogeni. Metoda clasica s-a dovedit si cea mai eficienta: puneti-va un prosop pe cap si stati deasupra vasului din care ies aburii, inhaland cat mai mult.

REFLEXOTERAPIE. Timpul unui masaj al fiecarei zone din talpa este intre 2 si 7 minute, in functie de gravitatea bolii. Pentru afectiunile mai usoare sunt necesare 2-3 sedinte pe saptamana, a cate 60 de minute fiecare. Pentru bolile acute, cronice si grave se impun sedinte zilnice, pe parcursul a 12-14 zile. Pentru consolidarea efectelor sunt necesare cel putin 12 sedinte de reflexoterapie. Tratamentul reflexogen va fi insotit de un regim de viata echilibrat (fara excese de alcool, tutun, cafea, dulciuri rafinate) si de consumarea a cat mai multe lichide.
×
Subiecte în articol: ficatului masaj