Unele microorganisme detectabile cu ajutorul unui test al halenei poate indica predispoziţia de a acumula grăsimi şi de obezitate.
Cercetătorii de la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles au publicat, recent, în Journal de l'Endocrine Society of Clinical Endocrinology & Metabolism, un studiu privitor la testul halenei şi pericolul de obezitate. Concentraţiile mari de hidrogen şi metan ar putea fi semnul că au fot depăşite valorile normale ale indicelui de masă corporală şi ale grăsimilor. Studiul demonstrează că, în cazul combinării celor două gaze, este descoperită prezenţa unui microorganism capabil să provoace obezitate.
Cu ajutorul testului de halenă a fost analizată respiraţia a 792 de persoane şi au fost identificate patru modele: 1. respiraţie cu compoziţie normală 2. o creştere a concentraţiilor de metan 3. o creştere a nivelului de hidrogen 4. o creştere a concentraţiilor ambelor gaze. În cazul persoanelor care, la testul de halenă aveau concentraţii depăşite de hidrogen şi metan s-a observat, în acelaşi timp, indicele de masă corporală şi nivelul de ţesut adipos peste limitele normale. Autorii studiului au oferit şi o serie de explicaţii. O persoană expiră o cantitate mai mare de hidrogen şi metan, atunci când un microorganism, Methanobrevibacter smithii (M. smithii), invadează tubul digestiv. M. Smithii este principalul responsabil pentru secreţia de metan în zona gastro-intestinală a omului. În mod obişnuit, nivelul de microorganisme în tractul digestiv este echilibrat şi benefic pentru sănătate, contribuind la convertirea alimentelor în energie. Dar atunci când M. Smithii devine predominant, el poate modifica acest echilibru şi creşte pericolul creşterii în greutate prin acumularea de grăsimi, explică doctorul Ruchi Mathur, director al Centrului ambulatoriu pentru tratamentul diabetului şi al serviciului endocrinologie al Spitalului Cedars –Sinai. Acest microorganism eliberează hidrogenul cu ajutorul altor microorganisme pentru producerea metanului. Cercetătorii presupun că interacţiunea dintre cele două gaze permite micoorganismelor producătoare de hidrogen să extragă mai uşor elementele nutritive din alimente, înlesnind, astfel, mărirea stratului de grăsime şi, evident, apariţia obezităţii. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor suferinde de obezitate s-a triplat. Şi fără măsuri de prevenţie, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de persoane obeze (aproape 20% din populaţie), din care 15 milioane sunt copii şi adolescenţi obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali. Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite, fiind responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inima şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială la adulţi din Regiunea Europeană OMS.
Citește pe Antena3.ro