LECTIA DE ANATOMIE
Glanda endocrina nepereche,
tiroida are forma de fluture si este situata in regiunea cervicala anterioara (regiunea gatului).
Ea este formata din doi lobi, in general asimetrici, uniti printr-un istm (punte de legatura). Glanda cu secretie interna, tiroida are un rol foarte important in organismul uman prin hormonii pe care ii produce. Din acest motiv, ea are un rol-cheie in metabolismul celular (activitatea chimica din celule), fiind implicata in procesul de crestere si dezvoltare a organismului. Tiroida participa la maturarea (maturizarea) sistemului nervos central si la functionarea lui normala. Influenteaza, de asemenea, functionarea sistemului cardiovascular, a aparatului digestiv si a celui muscular. Tiroida controleaza temperatura si greutatea corpului, regleaza ciclul menstrual, intervine in modularea functiei gonadelor si influenteaza fertilitatea.
|
|
"Din punct de vedere al functionalitatii exista o unitate morfologica de baza, care poarta denumirea de folicul tiroidian. El este compus din celulele foliculare tiroidiene, asezate ca o coronita in jurul coloidului tiroidian (un lichid ce contine atat precursorii hormonilor tiroidieni, cat si hormonii tiroidieni ca atare)", explica medic primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Hormonii tiroidieni se formeaza in mai multe etape de sinteza, ce au loc atat in celula tiroidiana, cat si in coloid. Elementul de baza in producerea de hormoni este iodul, pe care organismul il ia din alimentele ingerate si din apa. Glanda tiroida absoarbe iodul din corp si produce in celulele sale doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodtironina (T3). Acesti hormoni se elibereaza apoi in sange si sunt transportati in toate organele si sistemele.
Reglarea productiei de hormoni este realizata atat de catre hipofiza, printr-un hormon numit TSH, cat si de catre hipotalamus, prin hormonul numit TRH. "Tiroida are insa si un mecanism propriu de reglare, prin intermediul aportului de iod din apa si alimente.
Atat excesul, cat si insuficienta iodului in organism produc dereglari hormonale, afectand astfel functionarea intregului organism", spune medicul endocrinolog Diana Paun. O cantitate insuficienta de hormoni produce hipotiroidismul, o boala foarte frecventa in Romania. Excesul de hormoni cauzeaza hipertiroidismul.
|
STIATI CA
Pacientii care sufera de afectiuni ale glandei tiroide au intoleranta la frig sau la caldura, probleme cu greutatea corporala, variatii ale tonusului muscular sau labilitate emotionala.
Atunci cand organismul nu are suficient iod, tiroida isi mareste dimensiunile, rezultand gusa.
Functionarea tiroidei este afectata de schimbarile care se produc in organismul feminin pe parcursul
vietii (maturitatea sexuala, graviditatea, menopauza). De aceea, dereglarile glandei tiroide sunt mult mai frecvente la femei decat la barbati.
Deficitul de iod in viata intrauterina si in primii trei ani de viata ai copilului produce alterari definitive in dezvoltarea creierului.
|