x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate TRANSPLANT/Şansa la o viaţă nouă

TRANSPLANT/Şansa la o viaţă nouă

de Andreea Sminchise    |    07 Mar 2009   •   00:00
TRANSPLANT/Şansa la o viaţă nouă

De opt ani, Iulian se chinuieşte prin spitale. Operaţiile, medicii, drumurile la Bucureşti şi pumnul de medicamente pe care trebuie să le ia zilnic i-au furat copilăria. Iar ficatul bolnav îl va face să-şi piardă şi viaţa. Şansa lui e în mâinile noastre.



A fost diagnosticat la naştere cu atrezie de căi biliare. La două luni, medicii i-au făcut o operaţie complicată, prin metoda Kasai, dar starea lui a evoluat în rău. Acum, Iulian are ciroză hepatică secundară, iar singura lui şansă e un transplant de ficat.

ÎN CĂUTAREA UNEI SPERANŢE
Mariana Răducanu, mama lui Iulian, nici nu-şi mai aminteşte numărul drumurilor pe care le-a făcut, în opt ani, cu băiatul ei prin spitale. Medicii i-au spus mereu acelaşi lucru - e nevoie de "temporizare". "Adică l-au pus pe lista de aşteptare pentru transplant, dar ziceau că trebuie să încerce să ţină cât mai mult boala sub control", explică Mariana. Metodele folosite de doctori n-au dat rezultate, iar la începutul lui 2008 Iulian a început să colecteze lichid în abdomen. "Ascită" - au numit medicii ceea ce se întâmpla şi le-au "explicat" părinţilor că "din momentul în care a apărut lichidul copilul o mai duce cam un an", îşi aminteşte cu groază mama. Vorbele celor care trebuia să găsească o soluţie pentru băiatul lor, dar şi starea lui, care se înrăutăţea cu fiecare zi, au determinat familia Răducanu să caute singură soluţii. "În decursul acestor ani, în care am stat prin spitale cu Iulian, am văzut multe cazuri similare cu al nostru, din care câteva operate în România. Ştim că rata de supravieţuire posttransplant la noi e foarte mică. De aceea ne zbatem să îl operăm pe Iulian în străinătate."

SOLUŢIA SALVATOARE
Şansa băieţelului a venit din Belgia. Medicii de la Spitalul Saint Luc au primit de la părinţii lui Iulian documentele medicale şi au acceptat să-l primească pentru un transplant. Le-au propus câteva date pentru o primă evaluare, dar au cerut transferul contravalorii operaţiei înainte de internare. "Suma este uriaşă pentru noi. E vorba despre 85.000 de euro", spune Mariana Răducanu. "Nu am reuşit sub nici o formă să obţinem acordul echipei de la Fundeni pentru operaţia în străinătate, astfel încât Iulian să beneficieze de finanţare din partea statului. Aşa că suntem nevoiţi să apelăm la oamenii cu suflet", mai spune mama. Starea lui Iulian se înrăutăţeşte pe zi ce trece. A făcut varice esofagiene, a devenit irascibil şi mănâncă din ce în ce mai puţin. Mariana, mama lui, are cancer de col uterin, recidivat. Nu mai are însă timp să se preocupe de boala ei. Singura prioritate este să-şi salveze copilul. Singurul venit al familiei este cel al tatălui lui Iulian, care este poliţist comunitar. "De opt ani încoace ne uităm neputincioşi cum copilul ne moare lent sub ochi", spune cu tristeţe Mariana.


Ajutor

Dacă vreţi şi puteţi să-l ajutaţi pe Iulian să facă transplantul de ficat care i-ar salva viaţa, faceţi o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la BCR, Sucursala Giurgiu, pe numele mamei lui Iulian, Mariana Răducanu:

Cont USD - RO15RNCB0145099780760003
Cont EURO - RO58RNCB0145099780760005
Cont RON - RO31RNCB0145099780760006
Cod SWIFT - RNCBROBUGR0

Pentru mai multe detalii despre acest caz, familia Răducanu poate fi contactată la numerele 0727.998.546 sau 0724.620.487.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete iulian