x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratarea fracturilor dentare

Tratarea fracturilor dentare

de Dr. Cristina Radutoiu    |    07 Feb 2006   •   00:00
Tratarea fracturilor dentare
LA STOMATOLOG
Sportul de performanta incepe sa ocupe un loc tot mai mare in viata noastra, chiar daca nu suntem direct implicati in competitie. Cu toate acestea, stomatologia moderna din tara noastra nu este foarte implicata in tratamentul accidentelor atletilor la nivelul cavitatii bucale. Loviturile la nivelul dintilor sunt cele mai frecvente accidente suferite de sportivi.

Prevenire


Tratamentul nu ar mai fi atat de costisitor daca sportivii ar sti ca accidentele pot fi prevenite in proportie de 30%-50%. Indiferent daca participarea intr-o competitie are rezultate mari sau mici, aceste traume care apar trebuie sa fie luate in considerare. Important intr-o competitie este sa cresti beneficiile participarii si sa limitezi accidentele. Stomatologia are un rol important in aceste cazuri. Prevenirea accidentelor si pregatirea fizica au un rol important in scaderea numarului accidentelor in sport.

Cum putem sa prevenim traumatismele la nivelul cavitatii bucale in cursul activitatilor sportive:
- imbunatatirea tehnicilor de aparare;
- cumpararea si intretinerea echipamentului adecvat;
- locuri sigure de desfasurare a activitatilor sportive;
- purtarea si utilizarea corecta a echipamentului de protectie.

Factori de risc


In sporturile full-contact (box, arte martiale, hochei, fotbal american), gutierele fac parte din echipamentul de protectie si sunt de importanta majora. Un atlet are sanse de 60 de ori mai mari de a se accidenta la nivelul cavitatii bucale daca nu poarta gutiere. Celelalte sporturi noncontact (baschet, fotbal, lupte, ciclism, patinaj), de asemenea, necesita purtarea gutierelor, deoarece, din pacate, pot aparea leziuni la nivelul dintilor in cazul accidentelor.

De retinut ca pretul tratamentelor traumatismelor dentare este mai ridicat decat cel al fabricarii unei gutiere.

Participantii la diverse activitati sportive sufera cel mai frecvent lovituri la nivelul dintilor, care se pot solda cu avulsia (pierderea) dintilor respectivi, fapt care implica costuri foarte mari pentru recuperarea lor. In cazul acestor accidente, tratamentul este bine sa fie facut la "fata locului", chiar daca medicul nu este dotat cu ceea ce ii trebuie pentru rezolvarea urgentei. Chiar daca medicul nu poate folosi un aparat de radiologie la locul accidentului, cunostintele si abilitatea acestuia de a face un diagnostic diferential sunt esentiale, la fel si stabilirea unui plan de tratament si prognosticul leziunii.

Examinarea danturii


Inainte de orice competitie este foarte important pentru un sportiv sa-si cunoasca starea dentitiei, pentru a putea preveni un accident neplacut. Examinarea trebuie sa cuprinda:
- istoricul bolilor;
- relatia intre maxilar si mandibula;
- cariile;
- dintii mobili;
- dintii lipsa;
- lucrarile protetice;
- obiceiurile dentare;
- posibilitatea necesitatii extractiilor molarilor de minte sau a altor dinti pentru aplicarea aparatelor ortodontice.

Extractiile trebuie sa fie facute cu cateva luni inainte de competitie, astfel incat sa nu interfereze cu programul competitional sau sa li se modifice starea articulatiilor si a ocluziei in cursul activitatilor sportive. Tot in acel timp se solicita si efectuarea unei gutiere.

Un traumatism poate fi insotit nu numai de fracturi dentare, dar si de accidente la nivelul capului, care trebuie sa fie diagnosticate de medic, la "fata locului". Daca apar dureri de cap, greata, pacientul trebuie indrumat la un medic neurolog. Medicul stomatolog poate recunoaste foarte usor si anorexia sau bulimia, dupa semnele dentare (eroziunile tipice aparute pe suprafata dintilor cauzate de acidul gastric), frecvente la gimnaste, voleibaliste, baschetbaliste. Acestea trebuie indrumate catre un psiholog.

GUTIERE. Exista doua tipuri de gutiere: universale si individuale. Gutierele universale nu pot furniza o aparare optima pentru atlet. Aceasta din cauza ca nu exista o dentitie identica, astfel ca gutierele individuale sunt cele mai indicate. Acestea sunt realizate in urma unor amprente (mulaje) individuale. Avantajul gutierelor individuale este ca pot fi personalizate in functie de tipul muscaturii (pot fi maxilare sau mandibulare) sau potrivit varstei utilizatorului. La copiii intre 6 si 12 ani, gutierele trebuie sa fie prevazute cu spatii pentru eruptia dintilor. Gutierele individuale pot fi adaptate inclusiv pentru purtatorii de aparate ortodontice.

STIRI
LEMN-DULCE. Substantele pe care le contine radacina de lemn-dulce ar putea preveni cariile, au anuntat cercetatorii de la Universitatea California, din Los Angeles (UCLA). Doctorul Qing-Yi Lu, chimist la UCLA, a descoperit ca doua substante pe care le contine lemnul-dulce sunt capabile sa distruga principala bacterie responsabila pentru aparitia cariilor. Cercetatorii au anuntat ca cele doua substante ar putea fi adaugate pastei de dinti daca studiile viitoare vor evidentia calitatile plantei. Studii anterioare au aratat ca lemnul-dulce are calitati antiinflamatoare, combate virusurile, ulcerul si chiar cancerul.

COPII. Tratamentul cu fluor la varste foarte fragede reduce incidenta cariilor la copii, conform unui studiu al unui grup de stomatologi din Statele Unite. Dupa cum arata rezultatele studiului, copiii carora nu li s-a administrat nici un fel de tratament cu fluor sunt de doua ori mai predispusi la carii dentare decat cei care au fost tratati astfel. Tratamentul, care nu este foarte costisitor, consta in aplicarea fluorului pe dinti in acelasi mod in care lacul se aplica pe unghii.

RECORD. Aproximativ 11.000 de copii filipinezi s-au spalat pe dinti simultan in Manila (Filipine), in incercarea de a dobori recordul mondial. Aceasta actiune a fost organizata de autoritatile filipineze pentru a combate problema sanatatii orale a copiilor din aceasta tara. Astfel, 10.800 de copii recrutati din opt scoli s-au spalat timp de trei minute cu periute de dinti special destinate lor, sub supravegherea a 187 de medici stomatologi. Pana la acest eveniment, recordul mondial in materie de spalat pe dinti era detinut de un grup de 10.240 de elevi chinezi.
×
Subiecte în articol: nivelul dentare