x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trimestrul II de sarcina

Trimestrul II de sarcina

de Magda Marincovici    |    27 Sep 2005   •   00:00
Trimestrul II de sarcina
SANATATEA FEMEII
Intre a 13-a si a 27-a saptamana, femeia se afla in al doilea trimestru de sarcina. Medicul rezident Laura Suzana Giurcaneanu, de la Spitalul Filantropia, considera acest interval ca fiind cel mai frumos din intreaga perioada de sarcina. Greata,varsaturile si starea de somnolenta, specifice primei parti a graviditatii, dispar. In intervalul dintre a 16-a si a 22-a saptamana de sarcina, gravida simte primele miscari ale fatului. Miscarile fatului sunt mai sesizabile in cazul femeilor care au mai nascut si al celor mai slabute, deoarece ele nu au un strat gros de tesut adipos care sa le atenueze. Pe de alta parte, gravida inca nu acuza greutatea sarcinii ce creeaza disconfortul specific celui de-al III-lea trimestru de sarcina.

Contractii nedureroase

Dintr-un organ pelvian, uterul se ridica in cavitatea abdominala. Din aceasta cauza apar unele modificari.

Pentru ca uterul exercita o presiune asupra vezicii urinare, femeia se plange ca are mictiuni mai frecvente. In aceasta perioada apar vergeturile pe peretele abdominal, pe coapse, la nivelul sanilor.

Vergeturile sunt niste striatii la nivelul pielii. Sunt zone in care fibrele de colagen se rup. De aceea i se recomanda gravidei unele creme pentru intretinerea elasticitatii tesuturilor. Uneori tesuturile se refac, alteori nu. La femeia care a mai nascut se pot observa si vechile vergeturi alb-sidefii, dar si noile vergeturi de culoare roz-rosiatice. Linia mediu abdominala alba se hiperpigmenteaza (culoare inchisa) din cauza hormonilor. Hiperpigmentare se observa si in alte zone: fata, gat.

In acest sens, femeia trebuie sa aiba grija ca, printr-o dieta echilibrata, cresterea in greutate sa nu fie brusca. Ar trebui mentinut un ritm constant de crestere in greutate de aproximativ 0,5 kilograme saptamanal. Daca inainte de sarcina femeia avea un aport de 2.000 de calorii, in aceasta perioada va avea un aport de aproximativ 2.500 de calorii zilnic. Faptul ca gravida pofteste la anumite alimente nu este inca demonstrat stiintific. In trimestrul al doilea, femeia are unele mici contractii numite Braxton-Hicks. Sunt contractii nedureroase, nesistematizate, de intensitate scazuta, nereprezentand un semnal de alarma. Gravida nu are motive sa se sperie, deoarece aceste contractii sunt o adaptare a uterului la cresterea in volum.

Daca ele devin dureroase si ritmice, trebuie consultat medicul. De asemenea, in acest interval, tranzitul intestinal este incetinit, pot aparea hemoroizii, din cauza presiunii uterului asupra intestinelor si actiunii hormonale. In aceste situatii, femeia poate apela la laxative usoare, orale, pe baza de plante, la lichide si exercitii fizice.

Gravida simte unele arsuri (pirozis) din cauza refluxului gastro-esofagian. Aceste simptome pot fi atenuate prin antiacide, mese in cantitati mici. Dintre antiacide vor fi evitate cele care contin sodiu.

Pulsul gravidei creste acum cu 10 batai pe minut. Pulsul normal este intre 60 si 90 de batai pe minut.

Ciorapi medicinali

Coloana vertebrala raspunde acum la solicitarea sarcinii printr-o hiperlordoza (accentuarea curburii lombare), insotita de dureri. In cazul femeii care are unele afectiuni ale coloanei vertebrale sau este supraponderala, durerile pot fi mai intense. Ea va sta mai putin timp in picioare si va folosi incaltaminte comoda. Este perioada cand sunt observate varicele. Femeile predispuse sau cu varice preexistente se pot astepta ca acestea sa devina mai voluminoase si mai dureroase. Cu toate acestea, nu se recomanda interventia chirurgicala decat daca este absolut necesar. Gravida va purta ciorapi medicinali si isi va odihni picioarele usor ridicate fata de pozitia orizontala. Femeile care poarta lentile de contact spun ca nu le mai tolereaza in timpul sarcinii. Motivul: apare o modificare a presiunii intraoculare, care este tranzitorie.

Secretia vaginala devine mai abundenta. Ea este normala. Dar daca analizele confirma prezenta unor bacterii care pot sa provoace nasterea prematura, medicul recomanda in aceste situatii unele tratamente.

FATUL. Pe la 16 saptamani, fatul masoara 12 centimetri si 110 grame. La 20 de saptamani, are in jur de 300 de grame si pielea, care pana acum era transparenta si foarte subtire, se acopera cu un par fin numit lanugo. Toate organele sunt formate si sunt plasate la locul lor. La 24 de saptamani, pielea este in continuare incretita, incep sa-i apara si lui depozite de grasime. Comparativ cu restul corpului, capul este disproportionat de mare. Apar genele si sprancenele. Intre 24 si 28 de saptamani, plamanii sunt in continua dezvoltare, dar nu se maturizeaza. De aceea, mamele trebuie sa stie ca micutii nascuti la mai putin de 28 de saptamani au sanse foarte mici de supravietuire, din cauza ca nu pot respira. In trimestrul al doilea de sarcina apare reflexul de supt. Studiile arata ca intre 24 si 26 de saptamani se dezvolta auzul, se intredeschid ochii, dar lumina este perceputa dupa a 28-a saptamana.

ECOGRAFIE. Intre 18 si 22 de saptamani, se recomanda ecografia, care are ca scop principal depistarea malformatiilor. Sunt vizualizate creierul, inima, bataile ei (normale intre 120 si 160 de batai pe minut), buzele, limba, ficatul, splina, stomacul, rinichii, vezica urinara. Incepand de la 16 saptamani, fatul urineaza. Ecografic devine vizibil si sexul copilului: la 17 saptamani pentru baieti si la 23 de saptamani pentru fetite. Alfafetoproteina este o substanta care trece bariera placentara si se gaseste in sangele matern. Daca la testarea acestei proteine valorile sunt crescute, exista suspiciunea unor defecte de tub neural sau de perete abdominal. Valorile trebuie corelate cu varsta sarcinii si cu numarul de feti. Triplul test poate depista sindromul Down prin dozarea de alfafetoproteina, estriol si HCG (gonadotropina corionica umana). Daca valorile alfafetoproteinei sunt scazute, apare suspiciunea de sindrom Down. Medicul Luiza Giurcaneanu spune ca mama nu trebuie sa se alarmeze. Pentru ca mai trebuie efectuati inca doi pasi pentru a se confirma prezenta malformatiei: ecografia si amniocenteza.

SFATUL MEDICULUI
In trimestrul al doilea poate fi inregistrata hipertensiune gestationala. Se pot atinge valori foarte mari si este necesar tratament. Vorbim de hipertensiune gestationala in cazul femeii care inainte de sarcina avea tensiune sub 14/9 mm/Hg si in a 20-a saptamana depaseste cu mult aceste valori. La 12 saptamani de la nastere, hipertensiunea gestationala dispare. Daca nu vor fi efectuate investigatii pentru a izola cauza. Intre 24 si 28 de saptamani, apare diabetul de sarcina, de aceea in acest interval se repeta glicemia, mai ales la mamele cu risc. Se mai recomanda un examen de secretie vaginala, un examen de urina si repetarea analizei de depistare a sifilisului.
×
Subiecte în articol: femeia sarcina saptamani