x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tusea latratoare

Tusea latratoare

de Florin Condurateanu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Tusea latratoare
SANATATEA BUNICULUI
Cand pe unii oameni ii razbeste cate o tuse latratoare de se inrosesc la fata de atata tusit si zgomotul tusei impiedica sa se mai inteleaga cineva cu altcineva, toata lumea devine experta in medicina si spune: "Ai bronsita". Intr-adevar, bronsita este una dintre cele mai raspandite afectiuni ale aparatului respirator inferior si medicii spun ca ea este cea mai putin grava afectare a acestor cai respiratorii.

Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", explica aceasta boala. Din anumite cauze, epiglota care acopera glota si creeaza o inchidere a cailor respiratorii in drumul spre plaman, ei bine, aceasta epiglota uneori nu-si mai indeplineste rolul, asa ca patrund germeni generatori de infectii spre zonele inferioare ale aparatului respirator.

Inflamatie

Acesti germeni produc o inflamatie in bronsii si bronsioli. Bronsiile reactioneaza si produc un exces de mucus care blocheaza aceste trasee ale aparatului pulmonar. Uneori, mucoasa bronsica este inlaturata si apar si ulceratii. Cele mai dese bronsite sunt bronsitele acute virale, aparute mai ales in sezonul rece si dupa o epidemie de gripe. Virusii ataca mai ales persoanele cu imunitate mai slaba, intre care se pot enumera copiii sub 3 ani si batranii. In aceste bronsite virale acute antibioticul nu are nici un efect. Tratarea cu antibiotice in bronsitele virale dupa initiativa suferindului, ca asa a auzit el la o vecina, este o practica periculoasa, fiindca antibioticele administrate degeaba impotriva virusilor creeaza rezistenta a bacteriei si, cand e cazul sa fie prescrise de medici, microbii sunt caliti ai antibioticelor.

Tratament

Bronsitele acute apar si in acea grava boala cronica numita bronsita cronica obstructiva, maladie progresiva si fatala a fumatorilor. Dar sa revenim la bronsita acuta obisnuita. Intai apare o faza cu tuse iritativa seaca, rebela, cu tulburari de inghitire si voce nazala. Dupa etapa de tuse uscata, urmeaza tusea cu expectoratie muco-purulenta. E semnul ca germenii s-au fixat pe bronhii. Tratamentul este simplu, cu medicamente antitermice, antialergice, deci cu banalele hapuri de paracetamol si aspirina. In faza de tuse uscata se pot lua si medicamente antitusive, iar in etapa de tuse muco-purulenta sunt indicate si medicamentele care fac sa rupa tusea. Numai medicul este cel care poate prescrie tratamentul cu antibiotic, in functie de tipul bronsic.

×