TERAPII COMPLEMENTARE
Din mica farmacie de acasa nu trebuie sa lipseasca siropul de patlagina. Acesta este un foarte bun remediu in cazurile de tuse cu expectoratii, laringita, traheobronsita, bronsita acuta sau cronica. "Patlagina este unul dintre cele mai folosite remedii in bolile respiratorii. Siropul de patlagina este un bun antitusiv, expectorant, are si proprietati antibiotice usoare. Chiar si in bolile cronice mai grave, cum ar fi astmul bronsic sau bronhopneumopatia cronica obstructiva, siropul de patlagina poate fi administrat pe langa tratamentul obisnuit", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.
Siropul de patlagina poate fi luat de la plafar sau poate fi pregatit in casa. Daca vrem sa il facem acasa avem nevoie de frunze proaspete de patlagina si miere. Frunzele se pun intr-un vas si se amesteca cu miere (in cantitati egale), apoi se lasa patru ore la macerat intr-un loc calduros. Siropul astfel obtinut pastreaza proprietatile terapeutice ale frunzelor de patlagina: antiinflamatorii, antimicrobiene, expectorante, antitusive. Doza recomandata este de doua-trei lingurite pe zi atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, cu 30 de minute inainte de masa.
Infuzie calduta
Daca nu avem la indemana siropul, in cazul racelii sau gripei, dr. Cristina Pavel ne recomanda infuzia sau pulberea din frunze uscate de patlagina. Infuzia - pregatita dintr-o lingura de planta la un pahar cu apa fierbinte - se bea inainte de masa, de doua-trei ori pe zi. Infuzia calduta este o metoda rapida de calmare a tusei. In infuzie pot fi adaugate si alte plante cu proprietati expectorante si antitusive: lemnul-dulce, isopul, plamanarica, podbalul, scaiul vanat, lumanarica, iarba-mare, ciubotica-cucului. Pentru ca efectele infuziei sa fie mai puternice se pot combina cateva plante. Accesele de tuse pot fi calmate cu ajutorul unei infuzii din frunze de isop, patlagina si podbal. Se pun doua lingurite din amestecul de plante la o cana cu apa, se beau doua-trei cani pe zi din infuzia neindulcita. Patlagina este prescrisa si in afectiunile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, in gastrite, ulcer datorita proprietatilor emoliente, calmante, cicatrizante. Studiile au demonstrat, de asemenea, ca infuzia din seminte de patlagina poate scadea tensiunea arteriala.Uz extern
Citește pe Antena3.ro