x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uleiurile scot bolile din noi

0
Autor: Georgeta Licsandru 07 Feb 2006 - 00:00
Uleiurile scot bolile din noi
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Tipul de grasimi cu care ne hranim este determinant pentru starea generala de sanatate si, in special, cea a sistemului nervos. Grasimile au rol energetic in activitatea fizica.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste cum sa folosim grasimile vegetale, astfel incat organismul nostru sa aiba numai de castigat. "Uleiul de floarea-soarelui, de masline, de sofranel, de germeni de porumb este ideal pentru salate. Cu exceptia uleiului de masline, celelalte nu sunt indicate pentru prajit, deoarece au o cantitate foarte mare de acizi grasi polinesaturati si sunt instabile la prajit. Pentru prajit se pot folosi uleiul de masline, uleiul de palmier, de arahide."

Proprietati antiinflamatorii


Datorita continutului de acizi grasi omega 9, uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Acesta este atuul dietei mediteraneene, care explica incidenta foarte scazuta a afectiunilor cardiovasculare la populatiile din aceasta zona. Dieta mediteraneana include multe legume, fructe si peste si foarte putina carne sau grasimi animale.

Principala sursa de grasimi, alaturi de peste, este uleiul de masline. Studii recente au aratat ca uleiul de masline are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii. O doza zilnica de 50 g ulei de masline este echivalenta cu aproximativ 10% din doza de antiinflamatoare recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Proprietatile calmante sunt conferite de o substanta - oleocantalul - care se gaseste in uleiul de masline presat la rece. Uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.

Ratia de ulei


Uleiurile de floarea-soarelui, de sofranel si de germeni de porumb sunt bogate in acizi grasi esentiali de tip omega 6, proinflamatori, care au efecte negative daca sunt consumati in exces. Pentru a neutraliza aceste efecte, nutritionistii ne recomanda ca aceste uleiuri sa fie asociate cu grasimi bogate in acizi omega 3 - ulei de in sau grasimi animale (uleiul de peste). Raportul dintre acesti acizi se poate normaliza in dieta daca mancam o salata cu ulei de floarea-soarelui si un produs cu seminte de in sau peste. "Dieta saraca in acizi grasi omega 3 este punctul de plecare al bolilor neurodegenerative, sistemului nervos, al afectiunilor inflamatorii si cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale si al unor cancere", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Grasimi animale sau vegetale


Grasimile - de origine animala sau vegetala - trebuie sa reprezinte cel mult 30% din aportul caloric zilnic. Depasirea acestei limite este primul pas catre obezitate. Studiile au demonstrat ca dietele bogate in grasimi afecteaza in acelasi timp si sistemul imunitar, crescand riscul aparitiei infectiilor. Dar nici dietele din care sunt excluse grasimile nu sunt sanatoase: cu cat nivelul colesterolului in sange este mai scazut, cu atat apar mai multe probleme legate de gandire si memorare.

Cum prajim carnea


La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. "Uleiul de palmier rezista la temperaturi foarte ridicate - 220-230 de grade Celsius, iar uleiul de masline - la 180 de grade.

Uleiul de palmier nu patrunde in aliment, nu miroase, nu face fum si nu isi schimba culoarea.

Celelalte uleiuri - de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porumb - sunt foarte sensibile la prajit. Mai bine folosim untura de porc sau unt decat ulei de floarea-soarelui pentru prajirea cartofilor", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In uleiurile vegetale sunt generati produsi toxici, mai ales cand prajim cartofi sau carne. Pentru ca sunt sensibile la temperaturi ridicate, uleiurile de floarea-soarelui si de sofranel rancezesc foarte usor, provocand toxiinfectii alimentare. Pe piata exista amestecuri de uleiuri pentru prajit.

ATENTIE! Ele pot contine E-uri. In aceste uleiuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de buna calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306).

SFATUL MEDICULUI


Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne avertizeaza asupra pericolului reprezentat de grasimile vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). "Acestea sunt mai rezistente la rancezire, insa contin cantitati mari de acizi grasi TRANS, cauza bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a unor cancere. Grasimile vegetale periculoase se regasesc in maioneze, biscuiti, chipsuri, produse de patiserie, pop-corn, in produsele fast-food. Grasimile TRANS provoaca nasterea de copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului. In Uniunea Europeana si in SUA este obligatorie etichetarea produselor prin evidentierea continutului de acizi TRANS. La noi nu se scrie decat «uleiuri vegetale», fara sa se mentioneze daca sunt hidrogenate sau partial hidrogenate."

STIATI CA


  • un gram de ulei vegetal, untura, unt furnizeaza organismului 9 calorii.
  • Uleiul de nuca este foarte echilibrat in acizi grasi esentiali.
  • Cele mai bune sunt uleiurile presate la rece.
  • Cu cat sunt mai rafinate, cu atat uleiurile isi pierd proprietatile nutritive.
  • Uleiurile vegetale contin in raporturi diferite acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. O grasime vegetala ideala trebuie sa contina, in cantitati aproximativ egale, cele trei categorii de acizi. Uleiurile de palmier, de rapita, de soia se apropie de acest raport ideal.
  • Pe piata exista si ulei de masline falsificat. Acesta contine numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul ulei de floarea-soarelui sau ulei din samburi de masline.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   graşi,   uleiul,   grasimi,   grasimile,   uleiurile,   floarea-soarelui

     



    Mai multe titluri din categorie

    Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

    Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
    Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

     Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

     Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
    O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

    Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

    Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
    Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

    Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

    Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
    Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

    Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

    Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
    Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

    Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

    Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
    Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

    60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

    60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
    Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

    Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

    Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
    Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

    Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

    Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
    Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

    Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

    Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
    Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

    Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

    Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
    Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...
    Serviciul de email marketing furnizat de