x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uleiurile scot bolile din noi

0
Autor: Georgeta Licsandru 07 Feb 2006 - 00:00
Uleiurile scot bolile din noi
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Tipul de grasimi cu care ne hranim este determinant pentru starea generala de sanatate si, in special, cea a sistemului nervos. Grasimile au rol energetic in activitatea fizica.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste cum sa folosim grasimile vegetale, astfel incat organismul nostru sa aiba numai de castigat. "Uleiul de floarea-soarelui, de masline, de sofranel, de germeni de porumb este ideal pentru salate. Cu exceptia uleiului de masline, celelalte nu sunt indicate pentru prajit, deoarece au o cantitate foarte mare de acizi grasi polinesaturati si sunt instabile la prajit. Pentru prajit se pot folosi uleiul de masline, uleiul de palmier, de arahide."

Proprietati antiinflamatorii


Datorita continutului de acizi grasi omega 9, uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Acesta este atuul dietei mediteraneene, care explica incidenta foarte scazuta a afectiunilor cardiovasculare la populatiile din aceasta zona. Dieta mediteraneana include multe legume, fructe si peste si foarte putina carne sau grasimi animale.

Principala sursa de grasimi, alaturi de peste, este uleiul de masline. Studii recente au aratat ca uleiul de masline are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii. O doza zilnica de 50 g ulei de masline este echivalenta cu aproximativ 10% din doza de antiinflamatoare recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Proprietatile calmante sunt conferite de o substanta - oleocantalul - care se gaseste in uleiul de masline presat la rece. Uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.

Ratia de ulei


Uleiurile de floarea-soarelui, de sofranel si de germeni de porumb sunt bogate in acizi grasi esentiali de tip omega 6, proinflamatori, care au efecte negative daca sunt consumati in exces. Pentru a neutraliza aceste efecte, nutritionistii ne recomanda ca aceste uleiuri sa fie asociate cu grasimi bogate in acizi omega 3 - ulei de in sau grasimi animale (uleiul de peste). Raportul dintre acesti acizi se poate normaliza in dieta daca mancam o salata cu ulei de floarea-soarelui si un produs cu seminte de in sau peste. "Dieta saraca in acizi grasi omega 3 este punctul de plecare al bolilor neurodegenerative, sistemului nervos, al afectiunilor inflamatorii si cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale si al unor cancere", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Grasimi animale sau vegetale


Grasimile - de origine animala sau vegetala - trebuie sa reprezinte cel mult 30% din aportul caloric zilnic. Depasirea acestei limite este primul pas catre obezitate. Studiile au demonstrat ca dietele bogate in grasimi afecteaza in acelasi timp si sistemul imunitar, crescand riscul aparitiei infectiilor. Dar nici dietele din care sunt excluse grasimile nu sunt sanatoase: cu cat nivelul colesterolului in sange este mai scazut, cu atat apar mai multe probleme legate de gandire si memorare.

Cum prajim carnea


La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. "Uleiul de palmier rezista la temperaturi foarte ridicate - 220-230 de grade Celsius, iar uleiul de masline - la 180 de grade.

Uleiul de palmier nu patrunde in aliment, nu miroase, nu face fum si nu isi schimba culoarea.

Celelalte uleiuri - de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porumb - sunt foarte sensibile la prajit. Mai bine folosim untura de porc sau unt decat ulei de floarea-soarelui pentru prajirea cartofilor", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In uleiurile vegetale sunt generati produsi toxici, mai ales cand prajim cartofi sau carne. Pentru ca sunt sensibile la temperaturi ridicate, uleiurile de floarea-soarelui si de sofranel rancezesc foarte usor, provocand toxiinfectii alimentare. Pe piata exista amestecuri de uleiuri pentru prajit.

ATENTIE! Ele pot contine E-uri. In aceste uleiuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de buna calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306).

SFATUL MEDICULUI


Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne avertizeaza asupra pericolului reprezentat de grasimile vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). "Acestea sunt mai rezistente la rancezire, insa contin cantitati mari de acizi grasi TRANS, cauza bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a unor cancere. Grasimile vegetale periculoase se regasesc in maioneze, biscuiti, chipsuri, produse de patiserie, pop-corn, in produsele fast-food. Grasimile TRANS provoaca nasterea de copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului. In Uniunea Europeana si in SUA este obligatorie etichetarea produselor prin evidentierea continutului de acizi TRANS. La noi nu se scrie decat «uleiuri vegetale», fara sa se mentioneze daca sunt hidrogenate sau partial hidrogenate."

STIATI CA


  • un gram de ulei vegetal, untura, unt furnizeaza organismului 9 calorii.
  • Uleiul de nuca este foarte echilibrat in acizi grasi esentiali.
  • Cele mai bune sunt uleiurile presate la rece.
  • Cu cat sunt mai rafinate, cu atat uleiurile isi pierd proprietatile nutritive.
  • Uleiurile vegetale contin in raporturi diferite acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. O grasime vegetala ideala trebuie sa contina, in cantitati aproximativ egale, cele trei categorii de acizi. Uleiurile de palmier, de rapita, de soia se apropie de acest raport ideal.
  • Pe piata exista si ulei de masline falsificat. Acesta contine numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul ulei de floarea-soarelui sau ulei din samburi de masline.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   graşi,   uleiul,   grasimi,   grasimile,   uleiurile,   floarea-soarelui

     



    Mai multe titluri din categorie

    Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

     Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
    Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

    Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

    Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
    Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

    Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

    Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
    Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

    Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

    Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
    Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

    Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

    Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
    Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

    EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

    EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
    Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

    Alimente bune pentru creier 

    Alimente bune pentru creier 
    Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

    Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

    Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
    Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
    Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

    Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

    Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
    Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
    Serviciul de email marketing furnizat de