x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un medic francez la Bucuresti

Un medic francez la Bucuresti

17 Mar 2006   •   00:00

In 1853, un tanar francez de 25 de ani, proaspat absolvent al Facultatii de Medicina din Paris, ajungea pe meleagurile Valahiei pentru a revolutiona medicina romaneasca. Cum a ajuns francezul Davila medic in Romania? Una dintre ipoteze sustine ca la avizierul Facultatii de Medicina din Paris ar fi existat un anunt care spunea ca se solicita doi absolventi ai acestei facultati: unul pentru organizarea serviciului militar din Valahia, iar al doilea pentru organizarea serviciului medical din Iran. Davila ar fi ales, cel mai probabil la intamplare, Romania. Profesorul Nicolae Marcu, seful catedrei de istoria medicinei de la Universitatea de Medicina "Carol Davila", spune ca documentele care s-au pastrat de la acea vreme sustin o alta ipoteza: Barbu Stirbei, domnitorul Romaniei la 1853, isi dorea modernizarea medicinei romanesti, cu ajutorul tinerilor absolventi ai Facultatii de Medicina de la Paris. Pentru aceasta, Barbu Stirbei l-a trimis pe doctorul Picolo la Paris, pentru a recruta un medic. Carol Davila a fost selectionat de Picolo, cu care a facut un contract pentru doi ani. Medicul francez avea sa ramana insa definitiv in Romania.

SPITALUL MILITAR


"Primele structuri organizatorice moderne din medicina romaneasca au fost realizate de Carol Davila. Din acest motiv, el este, fara indoiala, una dintre cele mai mari personalitati ale medicinei moderne din Romania", este de parere profesorul Nicolae Marcu. Ajuns in tara, Carol Davila a primit de la Stirbei Voda gradul de maior si o data cu acesta conducerea Spitalului Militar "Mihai Voda", prima institutie sanitara militara din Tara Romaneasca. In cei 29 de ani de conducere, Davila a organizat serviciul sanitar militar din Romania. Eforturile lui Davila s-au axat pe organizarea medicinei militare, dar a fost renumit in epoca si ca medic foarte bun la Spitalul Militar si la cabinetul particular. Era deseori chemat in comisii de expertiza si solicitat de marile personalitati ale vremii. S-a implicat nu doar in serviciul militar, ci si in cel civil, reorganizand spitalele din intreaga tara si promovand cercetarea stiintifica medicala in clinici si spitale. Primele societati stiintifice si periodice medicale din Romania au fost create tot de francezul Davila. In 1857, la patru ani de la sosirea in tara, Davila a creat "Societatea medicala", in 1876 au urmat "Societatea de cruce rosie" si "Societatea stiintelor naturale". Prima revista medicala a fost Monitorul medical, infiintata in 1862, urmata de Gazeta medicala, in 1865.

CREATOR DE SCOALA


Poate mai mult decat pentru aceste realizari, Carol Davila a ramas in istoria medicinei romanesti ca intemeietor al invatamantului superior medical din Romania. Prima scoala medicala a tarii, actuala Universitate de Medicina si Farmacie care-i poarta astazi numele, a fost intemeiata de Davila. Institutia de invatamant a fost mai intai o modesta scoala de chirurgie pe langa Spitalul "Mihai Voda", infiintata de Davila in 1855. Un an mai tarziu, medicul francez a transformat-o intr-o scoala de chirurgie cu patru ani de studii si trei ani de practica in spitale. In 1857 avea sa devina Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Dupa 12 ani de activitate, "Scoala lui Davila", asa cum era numita in epoca, a fost transformata in Facultate de Medicina, in cadrul Universitatii din Bucuresti.

CONTROVERSE. Originea lui Carol Davila a fost pentru multa vreme controversata. Una dintre ipoteze sustine ca parintii, aristocrati germani, ar fi murit in urma unui incendiu, iar Davila ar fi fost adoptat de un doctor care l-a ajutat sa faca studii de medicina la Paris. O alta ipoteza, sustinuta de familia lui Davila, spune ca ar fi fost fiul lui Franz Liszt si al Contesei Marie d’Agoult.

CASA. Spitalul Militar "Mihai Voda" a fost prima locuinta a lui Davila, la sosirea in tara. Aceeasi institutie avea sa fie primul sediu al Scolii Nationale de Medicina si Farmacie. In incinta se aflau cateva incaperi special destinate predarii, deoarece Davila acorda prioritate invatamantului clinic. Spitalul, situat pe langa Podul Izvor, a fost demolat in epoca comunista.

×