x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou medicament contra cancerului, testat acum pe pacienţi francezi

Un nou medicament contra cancerului, testat acum pe pacienţi francezi

de Steluta Indrei    |    31 Ian 2012   •   21:00
Un nou medicament contra cancerului, testat acum pe pacienţi francezi

Cercetarea in domeniul cancerului face progrese remarcabile. Un medicament pentru tratarea unei forme grave de cancer, pus la punct de o echipa de cercetatori japonezi, este testat in prezent pe 20 de pacienti din Franta. Medicamentul vizeaza sarcomul sinovial, o tumoare care se dezvolta la nivelul tesutului sinovial din jurul articulatiilor. Aflat acum in prima faza a testelor clinice (la om), medicamentul ar putea fi disponibil in farmacii pana la sfarsitul anului. Deocamdata, singurul tratament care se poate aplica in cazul sarcomului sinovial este interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, urmata de chimio si radioterapie.

Tratament tintit
Jean-Yves Blay, profesor la Centrul Leon-Berard din Lyon, a explicat pentru agentia de presa AFP ca este vorba despre un nou medicament din clasa tratamentelor oncologice cu anticorpi. "Este pentru prima data cand acest medicament se administreaza la om', a precizat profesorul Jean-Yves Blay. Testele, derulate impreuna cu cercetatorii japonezi de la OncoTherapy Science, au aratat ca medicamentul actioneaza tintit asupra unei proteine, numita Frizzled-10, aflata la suprafata celulelor tumorale.

Noul medicament este administrat printr-un procedeu numit "radioterapie localizata': anticorpii – cuplati la particule radioactive – sunt "injectati' la nivelul tumorii. Anticorpii se fixeaza in tumoare si o distrug.

"Testele efectuate pe animale la Universitatea din Tokyo au aratat ca doar anticorpii nu sunt eficienti. Dar cand sunt atasati unor particule radioactive, tumoarea dispare', a subliniat profesorul Jean-Yves Blay.
Daca tratamentul se dovedeste eficient si sigur in cadrul testelor pe pacientii din Franta, el ar putea fi adaptat pentru forme de cancer mult mai frecvente, cum ar fi cancerul de colon, de esofag sau de col uterin. De ce tocmai acestea? Pentru ca tumorile de la nivelul colonului, esofagului sau colului uterin prezinta la suprafata aceeasi proteina ca si sarcomul sinovial.

Sarcomul sinovial este o forma rara, dar severa de cancer. Potrivit profesorului Jean-Yves Blay: "Cercetarile asupra tumorilor rare sunt modele foarte bune pentru studiul tumorilor frecvente. Tratamentele pe care am reusit sa le dezvoltam in cazul tumorilor rare au fost intotdeauna utile pentru descoperirea unor terapii pentru tumorile frecvente'.

×
Subiecte în articol: cancer tratament cancer