x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un sfert dintre români, victimele bolilor cronice

Un sfert dintre români, victimele bolilor cronice

de Mirela Dădăcuş    |    26 Oct 2011   •   21:00
Un sfert dintre români, victimele bolilor cronice

Statistici ingrijoratoare: 23% dintre romani sufera de boli cronice, cele mai afectate fiind femeile cu varste peste 45 de ani, arata un sondaj IMAS, efectuat in perioada 7-17 octombrie 2011, la nivel national. Afectiunile cardiovasculare si cancerul, cele mai frecvente boli cronice care ii macina pe romani, sunt responsabile de peste 60% dintre decesele din tara noastra, arata Institutul National de Statistica, dar si de scaderea sperantei de viata. Potrivit indicatorilor Comisiei Europene de Sanatate, speranta de viata in Romania este cu aproape 7 ani mai mica in comparatie cu multe state europene: 69,8 la barbati, fata de 76,4 media europeana, respectiv 77 la femei, fata de 82, media europeana.

Intr-un top al bolilor de care se tem romanii, pe primul loc se afla bolile de inima, urmate de cancer, infarct, obezitate, pierderea vederii si probleme locomotorii, se mai arata in sondajul IMAS. Potrivit Cristinei Ghita, cercetator senior la IMAS, persoanele cu studii superioare se tem mai mult de obezitate, persoanele mai putin educate se simt amenintate de pierderea vederii si probleme locomotorii, in timp ce cancerul ii sperie mai mult pe cei care nu au un loc de munca. 42 la suta dintre respondenti au declarat ca nu se simt amenintati de nici o problema de sanatate, a adaugat Cristina Ghita.

In ceea ce priveste metodele de diagnosticare, peste 63 la suta dintre respondenti considera ca in Romania nu sunt disponibile suficiente tehnologii pentru stabilirea unui diagnostic precoce si initierea unui tratament in stadiile incipiente ale bolii. 42 la suta dintre chestionati au declarat ca diagnosticele moderne pot prelungi speranta de viata.

Lipsa medicamentelor, costurile ridicate ale ingrijirilor medicale si resursele insuficiente alocate sectorului sanitar sunt printre cele mai frecvente probleme ale sistemul me­dical romanesc, identificate de ma­joritatea participantilor la sondaj. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 900 de persoane, resprezentativ la nivel national.

Potrivit profesor doctor Magda Pascut, sefa Sectiei Radiologie-Ima­gistica a Spitalului Judetean Ti­mi­soara, starea de sanatate a romanilor va fi din ce in ce mai precara, si asta din mai multe motive: lipsa unei mini­me educatii sanitare, a aparaturii medicale, a programelor nationale de screening pentru depistarea precoce a bolilor, dar si lipsa persona­lului. 'La Spitalul Judetean Ti­mi­soara, din 15-20 de medici inscrisi in primul an de rezidentiat, numai unul ajunge sa profeseze in tara. Restul pleaca in Franta si Germania,

atrasi de salarii lunare cuprinse intre 1.800 si 2.500 de euro, in conditiile in care in Romania castiga 700 de lei', ne-a declarat dr. Magda Pascut.

×
Subiecte în articol: starea de urgenta