x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un zambet ca-n filme

Un zambet ca-n filme

22 Noi 2005   •   00:00
Un zambet ca-n filme
LA STOMATOLOG
  • de Dr. Mioara Tuvene, Medic primar stomatolog - Clinca 3D Dental
  • In anii ’30, doctorul Charles Pincus, un apropiat al actorilor de la Hollywood, a dezvoltat conceptul de stomatologie estetica.

    Lucrand in lumea filmului a inteles ca un zambet larg, ce dezvaluie un sir de dinti albi, stralucitori, reprezinta un factor major in dezvoltarea unei caracteristici dominante, cunoscuta sub numele de personalitate. Prin extrapolare, dintii urati, neaspectuosi creeaza un complex de inferioritate, determinand obiceiuri deranjante, ca acoperirea gurii cu o mana in timpul vorbirii, miscarea buzelor intr-un mod nenatural ca sa acopere dintii si altele. Preocuparii si creativitatii acestui doctor ii datoram primele fatete laminate de portelan, cu caracter temporar, folosite de actorii de la Hollywood in timpul filmarilor.

    Chirurgie estetica

    Se cunoaste preocuparea oamenilor din cele mai vechi timpuri pentru frumos, frumusete. Este adevarat ca un om trebuie sa fie frumos la interior ca sa poata sa fie frumos si la exterior, dar, alaturi de chirurgia estetica, un rol determinant il are si stomatologia estetica in imbunatatirea aspectului unei persoane.

    O prima varianta aparuta numai pentru rezolvarea unor probleme de natura estetica o reprezinta fatetele. Ele erau initial facute in cabinet, din materiale composite, dar estetica lor nu era foarte reusita si nu era de lunga durata, pentru ca aceste materiale isi modificau culoarea dupa un anumit timp.

    Dupa ani de cercetari ne bucuram astazi de aparitia unor materiale care permit executarea cu precizie a acestor fatete in laboratorul de tehnica dentara, de o gama foarte larga de culori si nuante.

    Proprietatile fizice ale acestor materiale ne permit si modificari mai radicale. Putem schimba forma dintilor, lungimea lor si pozitia unora fata de altii.

    Astfel se pot corecta doar prin fatetare dinti rotati, palatinizati, dinti nanici. Modificarile dramatice de culoare a smaltului, din cauza administrarii de tetraciclina in copilarie, astazi se pot trata astfel.

    Avantaje

    De ce este foarte buna aceasta metoda? Pentru ca sacrificiile de substanta dentara sunt foarte mici (cam jumatate de milimetru de smalt) si rezultatele sunt spectaculoase.

    De aceea dintii raman vitali si vor rezista pe arcada inca multi ani. Dar zambetul pacientului va fi unul larg, plin de incredere. Fatetele de portelan se vor fixa pe dinte cu ajutorul unor sisteme adezive care au cunoscut o dezvoltare fara precedent. Fateta de portelan, foarte fragila ca entitate, devine puternica odata legata de dinte cu ajutorul unui astfel de sistem adeziv.

    IMPLANTUL PROTETIC. Estetica intervine si in tratamentul edentatiilor prin complexul implanto-protetic. E gresita conceptia ca un implant se pune oricum. Mai ales pe zona frontala, trebuie sa se tina cont de pozitia celorlalti dinti pe arcada, astfel incat coroana ce se va fixa pe implant sa se integreze natural intre ceilalti dinti. Cantitatea de os care se afla in partea frontala trebuie sa fie suficienta, acoperita de o gingie groasa, astfel ca implantul sa nu transpara.

    PUNTI. O problema mai grava in ceea ce priveste estetica o reprezinta lipsa unui dinte frontal superior, consecinta a unui accident, dar si a unei extractii cauzate de distrugerea lenta a dintelui. Datorita sistemelor adezive, se pot face punti reprezentand dintele lipsa, ce se fixeaza de dintii adiacenti fie prin fatete, fie prin preparatii asemanatoare aripioarelor pe partea care nu este vizibila a dintelui. Bineinteles, in elaborarea planului de tratament se tine cont de felul in care musca pacientul, daca are obiceiuri vicioase, precum bruxismul (scrasnitul din dinti).

    IMPLANTUL DE ZIRCONIUM. O imbunatatire estetica si nu numai o reprezinta implantul de zirconium, un mineral fara aspectul metalic al titaniului. Peste un astfel de implant se pune o coroana de portelan, pe suport de zirconium, care asigura redarea la un mod superlativ a aspectului estetic al pacientului. Probleme de estetica mai apar si la pacientii cu o anumita intoleranta la componentele aliajului din care sunt facute coroanele, implanturile sau pur si simplu banalele obturatii de amalgam. Acesti pacienti dezvolta o afectiune numita metaloza, determinata de transferarea de ioni metalici din aliaje in tesuturile moi situate in jurul dintelui. Iar gingia lor va capata o coloratie cenusie pe anumite zone. In acest stadiu nu se mai poate face prea mult, de aceea, la ora actuala, se cauta metode pentru evitarea folosirii aliajelor metalice in cavitatea bucala. Dar acest drum e abia la inceput. Un inceput promitator, dar este inca loc pentru mai bine.
    ×
    Subiecte în articol: estetica