x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vacanta in lumea cartilor

Vacanta in lumea cartilor

de Andrada Floria    |    19 Iul 2005   •   00:00
Vacanta in lumea cartilor
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Tinerii au nevoie de vacanta. Fie ca au muncit foarte mult in timpul scolii pentru a obtine rezultate bune, fie ca pur si simplu au mai terminat un an de scoala, adolescentii vor sa iasa din cotidian.
Ei au nevoie de libertate, de aventura, de ceva ce merita povestit... Dar la varsta lor ei nu au independenta totala, pentru ca din punct de vedere material, ei depind de parinti. Multe dintre visele lor se spulbera, deoarece parintii nu au posibilitatea de a le satisface dorintele. Pe acest fond conflictual, reactiile sunt multiple.

Protest sau depresie?


Pe de o parte exista categoria tinerilor care protesteaza verbal. Nu vor sa accepte situatia si, de aceea, se declara in conflict cu parintii: "Voi niciodata nu ma intelegeti... Toti prietenii mei pleaca macar o saptamana de acasa, fara parinti. Si voi vreti sa ma tineti aici, langa voi. Nu aveti deloc incredere in mine!". In acest caz, tanarul va incerca sa isi gaseasca aventura plecand devreme de acasa si intorcandu-se foarte tarziu, fara sa isi anunte parintii.

Acum exista riscul ca tinerii sa isi petreaca prea mult timp in baruri, sa incerce sa fumeze, sa consume bauturi alcoolice sau chiar stupefiante, doar din dorinta de a trai experiente inedite.

Unii tineri aleg o alta forma de protest: izolarea. Nu mai vor sa iasa cu prietenii, nu mai sunt interesati de nici un fel de activitate sociala. "Atentie, insa, pentru ca acestea pot fi semne de debut al unei stari depresive. Tulburarile de comportament, dificultatile de comunicare, lipsa interesului pentru activitati care inainte ii faceau placere, toti acesti factori pot fi indicatorii depresiei la adolescent.

Daca la toate acestea se mai adauga si tulburari de somn, o stare generala proasta si manifestari de retragere in lumea cartilor, a calculatorului sau a televizorului, atunci este cazul ca parintii sa se ingrijoreze si sa isi aduca adolescentul la psiholog", avertizeaza Oana-Maria Olteanu, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate Dorobanti al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Parintii detin cheia


In acest caz, parintii trebuie sa sesizeze ce se ascunde in spatele acestor manifestari, sa discute cu tanarul si sa gaseasca impreuna o formula de adaptare la posibilitatile reale.

Oricare ar fi reactia adolescentilor, cheia rezolvarii conflictului o detin parintii.

Ei construiesc in timp relatia parinte-adolescent. "Aceasta relatie trebuie sa fie structurata in asa fel incat tanarul sa simta ca poate sa isi exprime dorintele, preocuparile si aspiratiile parintelui, iar acesta sa poata sa il directioneze, fara sa se impuna excesiv de ferm", arata psihologul Oana-Maria Olteanu.

REZOLVARE. Atunci cand tanarul se izoleaza in cartile de aventuri, se identifica cu personajele si vrea actiune. Psihologii le recomanda parintilor sa se implice si sa le ofere copiilor lor variante de petrecere a timpului liber. "Ar fi de preferat lectiile de inot, de tenis, de dans sau cursurile de exersare a abilitatilor practice: olaritul, pictura, desenul, sculptura. Astfel, ei pot sa isi dezvolte si creativitatea. Exista de asemenea parinti care vor ca tinerii sa nu isi piarda relatiile cu cei de aceeasi varsta cu ei. Si, pentru a-i ajuta sa socializeze si sa comunice, organizeaza, impreuna cu alti parinti si cu copiii acestora, iesiri in parc sau la bazin. Aceasta este o foarte buna modalitate de a impartasi momente frumoase impreuna cu copilul tau si de a-l cunoaste mai bine", arata psihologul Oana-Maria Olteanu.

STIRI
PREVENIRE. Cercetatorii de la Spitalele Universitare din Cleveland, Ohio, au descoperit ca adolescentii care au rezultate foarte bune la invatatura in timpul liceului nu se vor imbolnavi de Alzheimer la batranete. Oamenii de stiinta au realizat un studiu in cadrul caruia au analizat situatia medicala a 400 de liceeni ai anilor ’40. Dupa ce le-au studiat rezultatele la invatatura (din registrele liceelor), au observat ca cei care aveau un IQ ridicat la 14-18 ani si-au pastrat sanatatea mintala la batranete. Astfel, medicii le recomanda tinerilor ca, pe langa programul scolar, sa isi aleaga cel putin inca doua activitati extrascolare pentru a-si asigura o batranete fara Alzheimer.

CREIER. Creierul nu atinge maturitatea in adolescenta, asa cum se credea in urma cu 10 ani. Datorita noilor tehnici de rezonanta magnetica nucleara care permit observarea creierului adolescentilor, cercetatorii de la Institutul american de sanatate mintala au demonstrat ca maturitatea completa a creierului are loc la 20-25 de ani. Cortexul prefrontal este ultima parte a creierului care se maturizeaza. Aceasta zona este responsabila de tinerea sub control a impulsivitatii, constientizarea fiecarui act, stabilirea prioritatilor.

ACNEE. Acneea este rezultatul unui exces de sebum in piele. Medicii spun ca cea mai buna metoda de prevenire a acneei este ca tinerii sa isi curete fata cu apa si un sapun antiseboreic de trei ori pe zi. Atentie insa, pentru ca, daca se face o curatare prea intensa sau in exces, poate aparea o iritatie a tenului. De asemenea, tinerii trebuie sa fie foarte atenti ca produsele de ingrijire a parului sa nu le atinga tenul, pentru ca acestea ar putea contine uleiuri care agraveaza acneea.

×
Subiecte în articol: părinţii