x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinurile lui Ioan Cantacuzino

Vaccinurile lui Ioan Cantacuzino

de Oana Antonescu    |    21 Mar 2006   •   00:00
Vaccinurile lui Ioan Cantacuzino

Academician, medic, microbiolog, profesor universitar, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala. Asa a intrat in istorie Ioan Cantacuzino, personalitate medicala a inceputului de secol al XX-lea.

"Cantacuzino a fost impresionat de opera marelui biolog rus Ilia Mecinikov, laureat al Premiului Nobel. Asa se face ca, in 1892, I. Cantacuzino i-a cerut acestuia sa-l primeasca printre elevii sai", ne spune Dorel Lucian Radu, directorul Institutului "Cantacuzino". A devenit asistentul lui Mecinikov, iar in 1893 a intrat la Institutul "Pasteur" din Paris, unde a lucrat intre 1896 si 1901.

In toamna lui 1901, Cantacuzino a revenit in tara ca profesor titular la catedra de medicina experimentala de la Facultatea de Medicina din Bucuresti. In acelasi an a infiintat laboratorul de medicina experimentala la parterul si subsolul Institutului "Victor Babes", care tocmai fusese cladit. Aici avea sa se constituie ceea ce s-a numit Scoala lui Cantacuzino.

In calitate de director general al Serviciului Sanitar din Romania (1908 - 1910), Cantacuzino a infiintat primele laboratoare regionale de bacteriologie si igiena in principalele orase din tara. In 1910 a elaborat legea sanitara care-i poarta numele. Isi propunea atunci sa reorganizeze serviciul sanitar din Romania si sa introduca igiena in industrie, pentru lucratorii din fabrici si uzine.

CAMPANII ANTIEPIDEMICE


Pentru vastele campanii antiepidemice organizate in timpul razboaielor balcanice din 1911-1913 si in primul razboi mondial, I. Cantacuzino a devenit faimos si peste hotare. In 1912 a trimis o misiune in Bulgaria pentru combaterea holerei. In 1914, a plecat in misiune in Serbia, pentru studiul tifosului exantematic. Prin metodele perfectionate de Cantacuzino au fost combatute epidemiile de febra tifoida, tifos exantematic si de holera. Metoda de vaccinare antiholerica pusa la punct de Cantacuzino, numita chiar "Metoda Cantacuzino", se intrebuinteaza si astazi in tarile in care mai exista holera. Datorita lui Cantacuzino, Romania a fost a doua tara, dupa Franta, care a introdus, in 1926, vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Gu...rin), pentru vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei. "Cantacuzino a fost un vizionar in domeniul pregatirii de seruri si vaccinuri", este de parere Dorel Radu, actualul director al Institutului Cantacuzino.

Vocatia de bun organizator a lui Cantacuzino s-a demonstrat inca o data in 1921, atunci cand a infiintat "Institutul de Seruri si Vaccinuri", care i-a purtat de la inceput numele. "Aici a fost centrul scolii romanesti de microbiologie, destinat de la bun inceput productiei de seruri si vaccinuri, cercetarii, activitatii de sanatate publica si formarii de cadre medicale", arata directorul institutului.

BIOGRAFIE. Ioan Cantacuzino facea parte dintr-o veche familie domneasca. Tatal, Ion Cantacuzino, era jurist si fost ministru sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Doamna Maria (nascuta Mavros), mama savantului, era fiica generalului Mavros, secretarul si ajutorul lui Kisseleff.
×
Subiecte în articol: cantacuzino