x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Verdeața care ne menține și întărește sănătatea, previne chiar și apariția cancerului. Rețetă recomadată

Verdeața care ne menține și întărește sănătatea, previne chiar și apariția cancerului. Rețetă recomadată

28 Noi 2017   •   17:19
Verdeața care ne menține și întărește sănătatea, previne chiar și apariția cancerului. Rețetă recomadată

Unii copii urăsc să-l vadă în supe sau ciorbe, chiar și unor adulți li se pare respingător să-ș vadă în farfurie însă patrunjelul verde consumat in cantitati mari poate sa aduca o multime de beneficii pentru sanatate. El este o sursa importanta de fier, potasiu, calciu, mangan, vitaminele A, C, E, K, acid folic, betacaroten si clorofila. 

Daca mananci patrunjel intre mese vei avea o digestie mai buna, deoarece contine o multime de fibre care usureaza tranzitul intestinal. Patrunjelul presarat peste orice mancare sau folosit in cantitati mari in salate controleaza nivelul colesterolului in sange, are efect diuretic si favorizeaza eliminarea toxinelor, purifica sangele datorita continutului mare de clorofila si previne formarea tumorilor canceroase. Un alt beneficiu aduc de consumul de patrunjel este legat de faptul ca impiedica retentia de apa si previne balonarea si flatulenta. 

Frunzele de patrunjel consumate intre mese improspateaza respiratia, deoarece au capacitatea de neutraliza mirosul de ceapa si usturoi. in plus, trebuie sa stii ca patrunjelul are o cantitate dubla de fier fata de spanacul care este recunoscut pentru continutul bogat in acest mineral. Prin urmare, ai toate motivele sa incluzi patrunjelul verde peste fiecare masa pe care o consumi, deoarece el este versatil si se potriveste in multe combinatii.

Patrunjelul previne apariția cancerului

S-a demonstrat ca patrunjelul are o mulțime de compuși cu efect anticancerigen, adica substanțele existente in aceste frunze pot sa inhibe dezvoltarea tumorilor canceroase. Un studiu aparut in Journal of the Science of Food and Agriculture a demonstrat clar ca patrunjelul abunda in acești compuși anticancerigeni. De asemenea, patrunjelul acționeaza ca un antioxidant, distrugand radicalii liberi care afecteaza celulele sanatoase și inhiba multiplicarea și raspandirea celulelor canceroase in corp.

Patrunjelul protejeaza inima de boli

Deoarece are un conținut bogat in acid folic, patrunjelul aduce o mulțime de beneficii pentru sanatatea inimii. Daca vei consuma patrunjel in fiecare zi, aportul de acid folic protejeaza vasele sanguine și reduce riscul de infarct, deoarece convertește homocisteina (un produs toxic care rezulta din descompunerea proteinelor in corp) in molecule inofensive.

Patrunjelul intarește sistemul imunitar

Deoarece este bogat in minerale, vitamine și antioxidanți, patrunjelul este un excelent tonic pentru corp și ajuta la intarirea sistemului imunitar. Vitaminele C, A, K, niacina și folașii se regasesc din abundența in frunzele de patrunjel, aducand o mulțime de beneficii pentru sistemul imunitar. De asemenea, clorofila din frunzele de patrunjel are efect antibacterian și curața sangele de toxine.

Patrunjelul previne apariția diabetului

Un studiu aparut in publicația Journal of Nutrition arata ca un consum ridicat de alimente care conțin o substanța numita myricetin poate reduce cu 26% riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Patrunjelul este o sursa bogata in acest nutrient, el conținand 8 miligrame la 100 de grame de frunze.

Vă recomandăm să consumați salata de pătrunjel, Tabouleh

Pentru aceasta avem nevoie de 2-3 legături de pătrunjel, o roșie mică tăioată în cubulețe mici, o lingulă de bulgur, sare, o lămâie și ulei de măsline.

Pătrunjelul îl spălăm bine și-l tocăm cât mai mărunt posibi. Adăugăm cubulețele de roșii, bulgurul, sarea, zeama de lămâie și uleiul de măsline.

Dacă doriți să o faceți mai consistență mai puteți adăuga în această salată ouă fierte de prepelită și mozarella.

×