x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Viaţa în corset

Viaţa în corset

de Ionela Gavriliu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Viaţa în corset

OASE FRAGILE ● Un tratament puternic i-a zdrobit coloana unei fete de 22 de ani
Adelina are încă voce de copil. Vorbeşte ca şi cum s-ar răsfăţa, nu foloseşte cuvinte tari pentru a-şi descrie suferinţele. Oboseşte repede şi cere un scaun pentru a nu-şi forţa coloana, care s-a frînt în cinci locuri. Dar cel mai tare pe tînăra de 22 de ani n-o dor oasele fragile ca nişte paie, ci sufletul, care o îndeamnă să facă atîtea lucruri.OASE FRAGILE ● Un tratament puternic i-a zdrobit coloana unei fete de 22 de ani
Adelina are încă voce de copil. Vorbeşte ca şi cum s-ar răsfăţa, nu foloseşte cuvinte tari pentru a-şi descrie suferinţele. Oboseşte repede şi cere un scaun pentru a nu-şi forţa coloana, care s-a frînt în cinci locuri. Dar cel mai tare pe tînăra de 22 de ani n-o dor oasele fragile ca nişte paie, ci sufletul, care o îndeamnă să facă atîtea lucruri.

Anul 2002 a fost pentru adolescenta de 17 ani un coşmar. Un vis urît din care nu se mai poate trezi nici astăzi, după mai bine de şase ani. Pentru că nu se simţea bine şi-şi îngrijorase familia cu stările de rău, în ciuda deselor internări la spitalele din Timiş, fata a fost adusă de la Lugoj la Spitalul Colentina din Bucureşti. Un doctor i-a spus că are o boală care-i afectează organele interne, în termeni de specialitate lupus eritematos sistemic. I-a recomandat un tratament care era menit să o pună pe picioare repede, astfel că Adelina putea să-şi vadă mai departe de planurile de majorat, de sporturile pe care le practica cu pasiune.

EROARE MEDICALĂ. Medicamentele prescrise de medic, Medrol şi Ciclofosfamidă, s-au dovedit a fi prea mult pentru trupul de 45 de kilograme. Dozele puternice administrate şi lipsa unei informări corecte a pacientei au dus la dezastrul care a urmat. Efectul advers al acestor medicamente este că ele "sug" calciul din oase. Adelinei nu i s-au administrat nici vitamine, nici calciu pentru a contracara acest neajuns. După trei luni, fiecare mişcare a devenit un supliciu pentru fată, pe corp i-au apărut vergeturi urîte, de care n-a mai putut scăpa, avea ameţeli, faţa i se umflase. Doctorul a liniştit-o spunîndu-i că aceste stări sînt temporare. "Luni de zile am stat în pat fără să mă pot mişca. Căci fiecare mişcare era o tortură pentru mine. Mă întrebam neîncetat dacă am să mai pot merge vreodată. După o mulţime de analize, am aflat că am osteoporoză cortizonică severă şi trei fracturi la coloana vertebrală", povesteşte timid Adelina.

SINGURĂTATEA BOLII. Fata care nu stătea o clipă, mergea la înot, practica atletismul, iar mersul pe bicicletă era una din plăcerile ei cele mai mari a trebuit să-şi înfrîneze energiile într-un corset strîmt, care o ajută să nu-şi mai macine oasele. Mai tot timpul, Adelina stă în scaunul cu rotile şi visează. Visează să fie asemenea fetelor de vîrsta ei, să poată merge la plimbare, să se poată bucura de soarele verii la o terasă. Adolescentei nu i-au mai rămas aproape prietenii din vremurile fericite, astfel că-şi petrece majoritatea timpului singură în faţa calculatorului. "Părinţii mă ajută în tot ce fac. Fără ei nu aş putea să mă descurc", spune emoţionată.

VIS. Adelina îşi vrea viaţa înapoi. "Din 2002, cel mai mare vis al meu e să fiu din nou o persoană sănătoasă. Visez să am şi eu o viaţă normală, ca toate fetele de vîrsta mea, visez să merg din nou la şcoală. Ajutaţi-mă, vă implor, ca visul meu să devină realitate. Este nedrept că trebuie să sufăr atît de mult din cauza unor greşeli medicale…" Greşeli şi suferinţe pentru care nu răspunde nimeni. Tînăra are nevoie de 30.000 de euro pentru a fi operată la coloană la o clinică din Viena, care o aşteaptă oricînd, numai să poată vira suma de bani în cont. "Nu vreau să fiu dependentă toată viaţa de ajutorul familiei. Nu vreau să mai plîng de durere", se roagă Adelina.

Sprijin pentru Adelina

Cei care vor să o ajute pe Adelina să ajungă la operaţia din Austria o pot face donînd în conturile deschise la BRD, sucursala Lugoj, pe numele mamei Adelinei, Felicia Avramescu.
  • Cont EURO: RO72BRDE360SV59226503600
  • Cont LEI: RO80BRDE360SV66440233600

×
Subiecte în articol: pagina de suflete adelina