x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Viaţa regizorului bate filmul

Viaţa regizorului bate filmul

de Alex Nedea    |    06 Oct 2007   •   00:00
Viaţa regizorului bate filmul

Tedy Necula, un tănăr de 18 ani din Bucureşti, suferă de tetrapareză, o afecţiune care il impiedică să poată merge ca cineva sănătos. El nu incearcă să străngă bani pentru o operaţie care i-ar putea uşura viaţa. Ci caută sponsori pentru a face filme.


Tedy Necula, un tănăr de 18 ani din Bucureşti, suferă de tetrapareză, o afecţiune care il impiedică să poată merge ca cineva sănătos. El nu incearcă să străngă bani pentru o operaţie care i-ar putea uşura viaţa. Ci caută sponsori pentru a face filme.

"In 18 ani, dacă nu am putut să alerg cu picioarele am alergat cu mintea. Şi de aceea incerc să investesc in cap", spune Tedy ducăndu-şi degetele la tămplă. Acum 18 ani, la naştere, un doctoraş a pus măna pe forceps şi s-a asigurat că Tedy nu va putea "alerga" decăt cu mintea. A uitat numele spitalului unde a fost născut şi nici nu-şi mai aduce aminte numele doctorului care l-a nenorocit. Nu l-a interesat niciodată. "Ar trebui să il caut şi să-i cer despăgubire. Să fac filme din banii pe care mi-i dă", glumeşte băiatul in timp ce işi priveşte incruntat fiecare pas, să nu calce strămb şi să-şi piardă echilibrul, cum se mai intămplă din cănd in cănd. "Sunt obişnuit să cad. Tocmai am luat un copac in braţe acum două zile". Vine singur in fiecare zi la Liceul "Ion Creangă" din Capitală, unde a ajuns in clasa a XII-a.


MAGNET LA OAMENI. In 2002, Tedy a jucat rolul personajului principal in lungmetrajul romănesc "Noro". In film era vorba despre lupta de integrare in societate a unui băiat cu handicap. Un film despre o luptă pe care a dus-o şi el. "Cănd am ajuns la şcoală, mă intrebau colegii de ce merg aşa. M-am imprietenit repede cu ei. De mic am fost un copil deschis şi am atras oameni lăngă mine. Norocul meu a fost că, prin felul meu glumeţ de a fi, am avut magnet la oameni." Tedy a străns o mulţime de prieteni in jurul lui pănă acum, oameni care l-au ajutat să treacă repede peste problemele fizice pe care le are.

După ce a terminat filmarea la "Noro", a fost chemat de membrii unei organizaţii de sprijinire a tinerilor, Asociaţia "Junior", pentru a face un film de promovare a amplasării in licee a rampelor de acces pentru persoanele in cărucioare. "M-au intrebat şi pe mine cam cum ar trebui spusă povestea acestui proiect şi am asistat la filmări. De atunci mi s-a aprins fitilul pentru film." Aşa a ajuns Tedy să nu se mai vadă in viitor un informatician, ci un regizor care va avea ceva de spus in filmele lui. Pănă acum a reuşit să facă cinci scurtmetraje, trei documentare şi mai multe spoturi sociale. Incă nu vrea să se apuce de filme de lungmetraj, deşi s-ar simţi in starea, pentru că, zice el, tetrapareza pe care o are de cănd a văzut lumina zilei i-a adus şi unele avantaje in faţa altora.


"FII SOCIAL!". "In timpul in care alţii bat mingea pe maidan eu stau şi creez, mă găndesc", spune fără nici o urmă de aroganţă in glas. Şi căteodată, cănd alţii bat mingea pe maidan, el visează la o casă de producţie proprie pentru care caută şi acum sponsori. Ar avea nevoie de 15 mii de euro pentru aparatura cu care ar putea face nu numai spoturi sociale, dar şi filme de scurtmetraj mult mai bune din punct de vedere tehnic decăt cele pe care le-a făcut pănă acum. Duce un adevărat război pe internet impotriva reclamelor tv care nu sunt adaptate in aşa fel incăt să nu fie agresive. Acum doi ani rula o astfel de producţie care dorea, chipurile, să le incurajeze pe femei să işi controleze sarcina periodic. Persoanele cu handicap puteau vedea zilnic la tv imagini cu o mamă care işi plimbă prin cartier copilul cu handicap şi toţi cei din jurul ei o privesc de parcă ar fi avut ciumă. Spotul se termina cu sloganul: "Nu iţi condamna viaţa pe viaţă!". Tedy a reacţionat: "Spotul lovea in imaginea copilului cu handicap. Eu, ca şi copil cu dizabilităţi, mă găndesc că mama mea este condamnată din cauza mea". Aşa că băiatul a răspuns cu un alt spot care să nu rănească pe nimeni: a filmat un ou de care camera de filmat se apropia treptat, iar pe fundal se aud bătăile unei inimi. (Spotul şi o parte din ce a filmat pănă acum Tedy le puteţi urmări pe tedynecula.arhi.tv). A fost unul din primele motive pentru care se găndeşte să işi orienteze casa de producţii pe organizaţii neguvernamentale şi de fiecare dată cănd va trebui să creeze un film care să vizeze o anumită problemă socială va consulta două trei ONG-uri care activează in domeniu.

Proiecte online

Tedy a demarat două proiecte pentru pasionaţii de film. Primul proiect, un blog tv, nu a fost incă lansat oficial. "Va fi un blog care se va baza pe reportaje făcute de cine vrea să facă jurnalism online. Aştept să mă contacteze oricine are ceva de spus filmic, dar nu doar să se pună in faţa unei camere şi să dea din gură." Adresa este blogtv.ablog.ro. Al doilea proiect pe internet este o bază de casting online. Tedy recrutează actori, profesionişti sau nu, pentru a-i introduce ulterior in lumea filmului. Cei care vor să fie recrutaţi nu trebuie să indeplinească nici o condiţie specială. Completează pe www.tedycasting.uv.ro un formular şi aşteaptă ca ulterior să fii contactat.


Investiţi in Tedy

"Cel mai bun comediant din oraş se intoarce dintr-un turneu şi găseşte casa goală. Prietena l-a părăsit. Este din ce in ce mai trist. Pe scenă, el poate face pe toată lumea să rădă, ii binedispune pe toţi. Insă in viaţa de zi cu zi el este foarte trist. Intr-o zi cunoaşte un «doctor de suflete cu cabinet particular». Acesta ii recomandă soluţii umane: să mai meargă prin baruri, să se relaxeze, băi reci... femei. Dar nimic nu are efect. Ultima incercare a «doctorului de suflete» este să-l trimită pe actor la un spectacol de comedie al celui mai bun actor.... neştiind că are in faţă chiar pe el..." Aşa incepe prezentarea uneia din ideile de scurtmetraj ale lui Tedy. E un film pe care l-ar termina in 2008 dacă ar avea bani suficienţi. Oricine ar dori să investească in filmele lui Tedy, in casa de producţie de spoturi sociale sau pur şi simplu doreşte să stea de vorbă cu el o poate face contactăndu-l pe mail (messenger) la la tedynecula@yahoo.com sau să sune la Jurnalul Naţional.



Click aici pentru a viziona filmul

×
Subiecte în articol: film pagina de suflete tedy