x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vine sezonul verdeturilor!

Vine sezonul verdeturilor!

de Georgeta Licsandru    |    21 Mar 2006   •   00:00
Vine sezonul verdeturilor!
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Legenda spune ca primavara, cand iese ursul din barlog, prima hrana pe care o cauta este leurda. In timpul hibernarii, in organismul ursului se acumuleaza numeroase toxine. Si atunci, o data cu venirea primaverii si iesirea din hibernare, instinctiv, animalul incearca sa elimine toxinele.
O cura de detoxifiere este ceea ce ii trebuie si organismului uman dupa lunile de iarna. Si ce poate fi mai bun pentru a scapa de toxine decat verdeturile de sezon - urzici, leurda, salata, papadie, untisor, ceapa sau usturoi verde?

VITAMINE, MINERALE


Aceste daruri ale primaverii sunt bogate in vitamine (C, E), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu), fibre alimentare, cu rol esential in mentinerea sanatatii. Vitaminele si mineralele din aceste plante realizeaza o detoxifiere naturala, rapida si eficienta. O cura cu verdeturi de sezon ne protejeaza impotriva cataractei datorita continutului de betacaroten. De asemenea, previne bolile cardiovasculare si asigura buna functionare a muschiului cardiac datorita potasiului. Prin continutul de calciu si magneziu, cura cu verdeturi ne da siguranta ca vom avea o primavara linistita si nu vom suferi de astenie.

DETOXIFIERE


Ce inseamna cura cu urzici, spanac, untisor sau leurda? La aceasta intrebare ne raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: "Verdeturile nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc, mai ales ca sezonul urzicilor, al untisorului sau leurdei corespunde cu Postul Pastilor. Din cele cinci-sase mese pe zi pe care le luam in aceasta perioada ar fi bine ca macar trei sa contina verdeturi sub forma de salata cu putin ulei de masline. Bineinteles, vorbesc despre cele care se preteaza la a fi consumate sub forma de salata - leurda, untisor, papadie, salata verde. Urzicile, de exemplu, nu pot fi adaugate crude intr-o salata. Insa mancarea de urzici cu leurda si untisor este o combinatie extraordinara pentru tonifierea de primavara, pentru stimularea proceselor naturale de detoxifiere a organismului care iese din iarna cu o zestre nefericita de toxine, in urma alimentatiei prea bogate in grasimi si proteine de origine animala". Datorita continutului ridicat de vitamina K, urzicile au actiune hemostatica (stopeaza sangerarile) si in acelasi timp stimuleaza cresterea numarului de globule rosii din sange. Ceaiul de urzici are proprietati hipoglicemiante.

URZICA. Este o sursa valoroasa de fier, potasiu, magneziu, proteine, glucide, enzime, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, K. Urzica are actiune depurativa si diuretica. Popular se spune ca aceasta planta subtiaza sangele. Acest lucru s-a dovedit si stiintific, urzica continand atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant, care regleaza fluiditatea sangelui. Consumul de urzici contribuie la eliminarea acidului uric, a clorurilor si a ureei din organism, fiind recomandat celor care sufera de guta.

PAPADIA. Datorita substantelor care ii dau gustul usor amarui, papadia stimuleaza functia de detoxifiere a ficatului. Sucul din frunze de papadie are proprietati tonifiante, stimuleaza diureza, are proprietati laxative si contribuie la eliminarea toxinelor. Salata sau ceaiul din frunze de papadie are efect diuretic puternic, fiind indicate in cazurile de retentie de apa in tesuturi. Primavara, o cura cu papadie asigura organismului nutrientii necesari - minerale (fier, cupru, potasiu, calciu, fosfor) si vitamine (A, B, C si D).

LEURDA. Usturoiul salba-tic sau leurda are proprietati detoxifiante puternice, fiind nelipsita din dietele de primavara. Ca si celelalte plante din familia sa (usturoiul si ceapa), leurda contine alicina, o substanta care distruge virusurile. Datorita alicinei, leurda le este de ajutor persoanelor cu imunitatea scazuta pentru prevenirea virozelor respiratorii in perioadele in care umezeala este ridicata, iar temperaturile sunt oscilante. Salata in care adaugam leurda ne ajuta sa reducem nivelul colesterolului in sange si sa prevenim bolile cardiovasculare. UNTISORUL. Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia sangvina. Datorita continutului ridicat de potasiu (230 mg/100 g) si fibre alimentare (2 g/100 g), untisorul reduce nivelul colesterolului in sange, regleaza tensiunea arteriala si, in consecinta, riscul de boli cardiovasculare. 100 g untisor contin 2.520 micrograme de betacaroten, 62 mg vitamina C, 2 mg vitamina E si 170 mg calciu. Vitaminele si mineralele scad riscul de cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii creierului.

SPANACUL. Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sarac in calorii - 25 de calorii/100 g. Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne sfatuieste sa preparam numai atat spanac cat mancam la o masa. Spanacul preparat si pastrat mai mult timp la frigider isi pierde proprietatile nutritive. 100 g spanac contin 500 mg potasiu, 150 micrograme acid folic, 170 mg calciu, 2 mg fier, 26 mg vitamina C, 2 mg vitamina E, 2 g fibre alimentare. Fibrele regleaza digestia si previn constipatia.

SALATA. Prin aportul natural de fier, calciu, potasiu, acid folic, salata verde are un rol deosebit in combaterea asteniei de primavara si a problemelor care o insotesc - insomnie, nervozitate, oboseala. 100 g de salata contin 12 calorii, 360 mg potasiu, 910 micrograme betacaroten, 53 mg calciu, 2 mg fier, 1 g fibre alimentare. Fibrele contribuie la detoxifierea organismului, interactioneaza cu absorbtia grasimilor si regleaza nivelul colesterolului.

CEAPA. Consumul de ceapa verde contribuie la reechilibrarea hormonala a organismului. Ceapa verde este bogata in vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina - antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ. Studiile au aratat ca prin continutul bogat in vitamine si minerale, ceapa verde poate preveni bolile cardiovasculare, poate reduce riscul de cancer ovarian si mamar la femei. USTUROIUL. Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului. Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa prin continutul ridicat de alicina (substanta cu proprietati antibiotice).
×
Subiecte în articol: verde salata calciu leurda potasiu