x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Virusul H5N1 castiga teren

Virusul H5N1 castiga teren

de Magda Marincovici    |    14 Feb 2006   •   00:00
Virusul H5N1 castiga teren
AMENINTARE
In ultima saptamana, H5N1 a facut cateva salturi periculoase: in premiera a fost depistat in Africa si mai nou in Azerbaidjan.

Trei ferme din nordul Nigeriei au fost declarate contaminate cu virusul H5N1 si plasate in carantina. Testele au permis identificarea virusului la pasarile de la trei ferme din orasele Kano, Zaria si Kaduna.

Identificata la inceputul saptamanii ca o forma de "holera aviara", epidemia s-a raspandit cu rapiditate in fermele din statul Kano (nord), unde au murit mii de pui, a anuntat secretarul Asociatiei crescatorilor de pasari din regiune, Auwalu Haruna.

Gripa aviara se extinde "foarte rapid" in fermele din nordul Nigeriei, a continuat sursa citata. "In prezent, avem 20.000 de animale infectate, ceea ce ridica la 80.000 numarul total al animalelor afectate de boala. Dar agravarea situatiei este determinata de deplasarea animalelor infectate si de eforturile pentru minimizarea pierderilor", a adaugat el.

ONU se teme in mod special de aparitia unor focare de gripa aviara in Africa, mai mult decat oriunde in lume. Deoarece Africa este un continent sarac, total nepregatit din punct de vedere al echipamentului necesar protectiei contra epidemiei si in plus prezinta toate conditiile transmiterii rapide a virusului de la pasari la om. In timpul iernii, in emisfera nordica, mii si mii de pasari migratoare poposesc pe continentul african, multe dintre ele fiind cele care in ultimele luni au raspandit susa asiatica a virusului H5N1 in Europa si Orientul Apropiat.

Virusul H5N1 al gripei aviare a fost identificat la pasari moarte descoperite in zona litorala din Azerbaidjan a Marii Caspice, a anuntat Ministerul azer al Sanatatii. "Rezultatele testelor efectuate la un laborator din Londra au indicat prezenta virusului H5N1 al gripei aviare. Nu a fost depistat nici un caz de contaminare la om", a precizat Ministerul azer al Sanatatii.

Guus Koch, cercetator in domeniul gripei aviare de la Institutul olandez central pentru controlul bolilor veterinare, a lansat un apel la masuri speciale si in Europa. Oficialul olandez spune ca se asteapta ca multe tari din Uniunea Europeana sa solicite inchiderea pasarilor domestice incepand cu luna martie, pentru a evita ca acestea sa intre in contact cu pasarile care se intorc din Africa.

"Probabil ca inca mai sunt state membre care nu sunt convinse de riscuri", a afirmat Koch, adaugand ca experienta olandeza ar trebui folosita si de alte tari.

Olanda, care s-a confruntat cu o epidemie de gripa aviara devastatoare, provocata de o alta tulpina a virusului, a fost prima tara europeana care a dispus inchiderea pasarilor in septembrie anul trecut, cand boala a fost descoperita in Europa de Est.

UE a acuzat atunci Olanda, unul dintre cei mai importanti exportatori mondiali de pasari domestice, ca exagereaza riscurile. Mai tarziu, cand gripa aviara a fost confirmata in Europa de Est, cateva tari europene, inclusiv Franta si Germania, au urmat exemplul Olandei. Germania si Olanda si-au anuntat deja intentia de a reintroduce aceasta masura incepand din martie.
×
Subiecte în articol: h5n1