Există o legătură între nivelul de vitamina C din organism şi riscul unei hemoragii intracerebrale, respectiv accident vascular cerebral (AVC) hemoragic. Este concluzia la care a ajuns un studiu francez aparţinând dr. Stephane Vannier şi colegii lui de la CHU Rennes. În grupul celor 65 de pacienţi cu AVC hemoragic, 41% aveau un nivel normal de vitamina C, 45%, un deficit moderat şi 14%, o carenţă majoră, comparativ cu 74% cu nivel normal şi 26% cu deficit moderat în grupul martor, precizează pentru Le Figaro dr Vannier. Comparativ cu un alt studiu care confirma corelaţia între concentraţia de vitamina C şi riscul de AVC ischemic şi hemoragic, studiul francez se concentrează exclusiv pe AVC hermoragic. Întrebarea e: Trebuie să luăm suplimente de vitamina C pentru a evita AVC? Răspunsul nu e uşor. Se pare că alimentaţia echilibrată acoperă necesarul de vitamina C şi că doar în cazul persoanelor cu carenţe majore suplimentele ar fi benefice. Citricele sunt în topul fructelor bogate în vitamina C. Iar dintre citrice, portocala este campioană. O portocală furnizează o bună parte din doza zilnică necesară de vitamina C, dar şi polifenoli cu efecte pozitive. Dr Vannier recomandă un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe şi legume proaspete şi spune că rezultatele sunt încă parţiale în privinţa administrării de suplimente cu vitamina C pentru prevenirea AVC.