Diabetul de tip II poate fi rapus folosind doze mari de vitamina D si substante care amplifica eficienta activitatii acesteia in pancreas, afirma oamenii de stiinta intr-un studiu aparut in revista Cell.
"Stim ca inflamatiile joaca un rol cheie in dezvoltarea diabetului. Studiul nostru a demonstrat ca vitamina D si receptorii celulari care reactioneaza la moleculele ei au legatura cu inflamatiile si cu gradul de supravietuire a celulelor beta adin pancreas", a explicat Ronald Evans de la Institutul Salk pentru cercetari biologice, in La Jolla, Statele Unite. (SUA).
Potrivit datelor Organizatiei mondiale a sanatatii, in lume sunt 347 milioane de persoane care sufera de diabet zaharat, cam 9 din 10 avand diabet de tip II, care apare ca urmare a rezistentei organismului la insulina.
Evans si echipa lui de cercetatori au constatat ca vitamina D controlează funcționarea a două lanțuri de gene, care au legatura cu reactia la inflamație și care protejeaza celula de leziuni - BRD7 și BRD9. Aceste segmente ADN și proteinele asociate lucrează în sensuri opuse - BRD9 blochează activitatea receptorilor care citesc moleculele de vitamina D, iar BRD7 reacționează la semnalele lor și demareaza procesul de reparare a celulei.
Aceasta descoperire i-a determinat pe specialisti sa se intrebe ce s-ar intampla daca ar bloca activitatea BRD9 si ar permite vitaminei D sa actioneze direct asupra BRD7. In acest scop, oamenii de stiinta au creat un amestec de vitamina D cu substanta IBRD9, descoperita cu cativa ani in urma.
Rezultatul a fost neasteptat: IBRD9 a sporit efectele vitaminei D, astfel ca celulele beta ieseau mai rapid din starea de situatie de urgenta, se reparau si mureau mult mai rar. Amestecul a fost testat apoi pe soareci de laborator, care sufereau de forme grave de diabet. Dupa doua saptamani, nivelul de glucoza din sangele rozatoare se injumatatise.