x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zilnic ai nevoie de magneziu

Zilnic ai nevoie de magneziu

de Mirela Dădăcuş    |    05 Mai 2009   •   00:00
Zilnic ai nevoie de magneziu
Sursa foto: /Stockxpert

Crampe musculare, dureri de cap, tulburări digestive, osteoporoză, depresii, tulburări psihice... Toate aceste stări au în comun un singur lucru: lipsa de magneziu din organism.



Zilnic, corpul unui adult are nevoie de aproximativ 300-400 mg de magneziu, cantitatea fiind mai mare în perioadele de sarcină şi de alăptare. Însă nu întotdeauna dieta noastră conţine necesarul zilnic de magneziu. Mai mult, unele alimente, cum sunt cerealele rafinate sau cele bogate în calciu, favorizează pierderea de magneziu din corp.

Şi unele medicamente - diuretice, antibiotice şi cele folosite în tratarea cancerului - limitează absorbţia de magneziu. Primele semne ale deficitului de magneziu sunt comune multor boli: stări de vomă, lipsa apetitului, oboseală accentuată. Ulterior apar contracţii musculare, crampe, tahicardii, ajungându-se până la hipocalcemie - atunci când lipsa de magneziu se accentuează. Toate aceste simptome apar deoarece magneziul are funcţii multiple în organism: asigură buna funcţionare a muşchilor şi nervilor, menţine sănătatea cardiovasculară, are rol în metabolismul calciului, vitaminei C, al sodiului şi potasiului, este antidepresiv şi întăreşte imunitatea.

SPANAC ŞI BANANE
Legumele de culoare verde închis, de exemplu spanacul, reprezintă o importantă sursă de magneziu, deoarece molecula de clorofilă conţine o cantitate mare din acest mineral. Alte surse de magneziu: leguminoasele (fasole şi mazăre), nuci şi seminţe, grâu, orez, porumb, cartofi, smochine, banane şi pâine integrală. Atunci când nivelul magneziului din sânge este foarte scăzut, acesta trebuie administrat intravenos, nu înainte însă ca medicul să determine cauza lipsei de magneziu.

Specialistul poate prescrie şi tablete cu magneziu, însă acestea pot duce la tulburări de tranzit intestinal. Dacă depăşiţi necesarul zilnic de magneziu, aflaţi că nu există un risc pentru sănătate, în afară de apariţia unor crampe abdominale sau a unor simptome similare deficitului de magneziu. Asta dacă nu suferiţi de boli renale (situaţie în care rinichiul nu mai poate excreta excesul de magneziu).

DE REŢINUT!
Din punct de vedere al cantităţii, magneziul este cel de-al patrulea mineral din organismul nostru, fiind esenţial pentru păstrarea sănătăţii. Aproximativ 50% din cantitatea totală de magneziu din corp este concentrată în oase, iar restul este repartizată în ţesuturi şi organe. Magneziul ia parte la peste 300 de reacţii chimice din organism.

×
Subiecte în articol: magneziu recomandări