x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ziua buna incepe cu exercitii fizice

Ziua buna incepe cu exercitii fizice

de Liana Hainarosie    |    06 Sep 2005   •   00:00
Ziua buna incepe cu exercitii fizice
ARMONIA TRUPULUI
Felul cum ne incepem dimineata poate fi raspunzator pentru modul in care decurge intreaga zi. Impreuna cu instructorul de fitness, aerobic si tae-bo Luiza Bucur (foto) va invitam sa luati 10 minute din timpul dedicat cafelei si sa faceti cateva exercitii fizice pentru a va dezmorti corpul dupa somn si a va binedispune chiar de dimineata.

Invingeti lenea!


Exercitiile propuse de noi va confera buna dispozitie, energie, entuziasm, chef de viata, mobilitate, o postura corecta in timpul zilei. Plus ca va determina sa va invingeti lenea. Ele reprezinta pregatirea organismului in vederea efortului pe care il veti depune pe parcursul zilei. De asemenea, miscarile sunt utile pentru activarea circulatiei sangvine si mai buna oxigenare a creierului. Pentru a avea ritmicitate in miscari, instructorul Luiza Bucur va sfatuieste sa dati drumul la casetofon. Muzica trebuie sa fie antrenanta, pentru ca melodiile lente va indeamna la somn.

Miscari pentru tot corpul


Exercitiile propuse de noi sunt simplu de efectuat si nu necesita un efort deosebit. Fiecare exercitiu se va repeta de 8 ori, in doua serii. Si nu va faceti probleme: de la aceste exercitii nu veti avea febra musculara! "Exercitiile vor incepe cu miscari pentru gat: indoiri laterale, rasuciri de gat: cu umerii fixati, vom rasuci lent gatul privind inapoi. Apoi vom continua cu rotari de cap - vom roti lent capul, pastrand umerii fixati si ochii deschisi pentru a nu ameti.

Urmeaza dezmortirea umerilor, prin rotirea cat mai ampla a umerilor inapoi", explica instructorul.

Pentru brate, extensiile se vor face pe varfuri. De asemenea, putem executa rotari de brate inainte si inapoi si forfecari de brate in plan orizontal. "Forfecarile se fac prin incrucisarea alternativa, energica a bratelor inainte. Continuam cu rotari de bazin, indoiri laterale si aplecari de trunchi.

Pentru incalzirea picioarelor se vor face fandari, urmate de stretching. Astfel vom evita intinderile musculare. Pentru a ne pune in miscare tot corpul, vom alerga pe loc. Miscarile de aerobic cu care vom incheia cele 10 minute de antrenament, denumite in termeni de specialitate «step-touch», sunt foarte placute si antrenante. In cadrul acestora vom ridica piciorul la piept, calcaiul la sezut, vom intinde piciorul lateral, cu un brat coroana deasupra capului", afirma instructorul.

BENEFICII. Exercitiile fizice stimuleaza producerea de endorfine, substante produse in creier, care permit reducerea stresului si a durerii. Asa se explica de ce, dupa ce am facut cateva exercitii fizice, ne simtim mult mai bine. Eliberarea de endorfine variaza de la o persoana la alta. La unele, acest proces are loc dupa 10 minute de alergat, in timp ce la altele, dupa 30 de minute. De asemenea, activitatea fizica reduce anxietatea. Chiar si 5 minute de exercitii au efecte calmante, reducand stresul si nervozitatea.

RECOMANDARI. Acest set de exercitii se face acasa, intr-o camera aerisita, in aer liber sau chiar la sala de fitness, ca program de incalzire. Dar daca aceste miscari vi se par incomode, instructorul Luiza Bucur mai are o oferta: 15 minute de alergat in aer liber! Atentie insa, indiferent ca ati ales alergatul sau exercitiile fizice, instructorul va recomanda sa nu mancati inainte, altfel executarea miscarilor va fi ingreunata.


GAT. Cu umerii fixati, indoiti lent gatul lateral dreapta-stanga


BAZIN.Cu mainile pe sold rotiti lent bazinul in ambele sensuri


PICIOARE. Pasiti in fandat, astfel incat unghiul dintre coapsa si gamba sa fie de 90 de grade, si impingeti trunchiul spre sol


TRUNCHI. Cu picioarele bine sprijinite pe sol, aplecati trunchiul in fata pana la 90° si duceti bratele lateral


ECHILIBRU. Pe varfuri, ridicati piciorul lateral, ducand bratul opus coroana deasupra capului
×
Subiecte în articol: exercitii