x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ziua Internațională a Sănătății Mintale: 264 de milioane de persoane se luptă cu depresia la nivel mondial

Ziua Internațională a Sănătății Mintale: 264 de milioane de persoane se luptă cu depresia la nivel mondial

10 Oct 2022   •   11:09
Ziua Internațională a Sănătății Mintale: 264 de milioane de persoane se luptă cu depresia la nivel mondial

Ziua Mondială a Sănătății Mintale se sărbătorește pe 10 octombrie. Tema din acest an este ”Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.

Peste 284 de milioane de oameni suferă de anxietate la nivel mondial și 264 de milioane de persoane se luptă cu depresia. Totodată, circa 50% dintre afecțiunile de sănătate mintală încep înainte de 14 ani. Astfel, 1 din 8 oameni suferea de o afecțiune mintală la nivel global în 2019. Cu toate acestea, serviciile şi finanţarea pentru sănătătatea mintală sunt insuficiente, mai ales în ţările cu venituri mici şi medii.

În plus, pandemia de COVID-19 a creat nu doar o criză a sănătății fizice, ci și mintale, punând în pericol sănătatea psihică a milioane de oameni. Estimările arată că tulburările de anexitate și depresie a crescut cu 25% în 2020, primul an al epidemiei. De asemenea, serviciile de sănătate mintală au fost perturbate.

Istoric

Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, condusă la acea vreme de Richard Hunter, a stabilit în anul 1992 marcarea acestei zile pentru a crește gradul de conștientizare și educație pentru înțelgerea afecțiunilor mintale și a tulburărilor de comportament.

Organizația a luat ființă în 1948, după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru prevenirea tulburărilor  psihice şi emoţionale, tratamentul şi îngrijirea adecvată a celor care suferă de aceste boli şi promovarea sănătăţii mintale. WFMH este un ONG cu statut consultativ al Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC) din 1963, are relaţii oficiale cu OMS şi este asociat cu Departamentul de Informaţii Publice al ONU (DPI).

Deși organizația nu a avut la început un obiectiv precis, oamenii se confruntau cu multe probleme de sănătate mintală cărora nu li se acorda suficientă atenție. Francezii doreau să se asigure tratament din fonduri publice iar în Noua Zeelandă bolnavii erau supuși unor tratamente inumane. 

Astfel că în primii trei ani s-a reușit transmiterea unei emisiuni de două ore, în toată lumea, prin satelitul CIA. Studioul se afla în Tallahassee, Florida. Au participat persoane din Chile, Marea Britanie, Australia și Zambia, iar Geneva, Atlanta și Mexico City au înregistrat materiale pentru emisiune.

Prima temă a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale a fost Îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate mintală în întreaga lume în 1994, la care 27 de țări au trimis reacții după campanie și au fost organizate campanii naționale de conștientizare în Australia și Regatul Unit. După anul 1995, Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) a tradus materiale în spaniolă, franceză, rusă, hindi, japoneză, chineză și arabă. 

De-a lungul anilor, temele au fost variate, femei, copii, sănătate, muncă, traume, sinucidere. 

În România, Liga Română pentru Sănătate Mintală (LRSM) vrea să acționeze pentru a cunoaște evoluţia fenomenelor comunitare, sociale, economice şi culturale, influenţa acestor fenomene asupra indivizilor şi grupurilor, să elaboreze soluţii şi strategii adecvate adaptării persoanelor şi grupurilor aflate în dificultate relaţională; să fie organizator şi consultant competent în programe de sănătate mintală; să se constituie ca grup de presiune în raport cu factorii de decizie politică şi administrativă implicaţi în domeniul sănătăţii mintale.

 

 

 

 

 

 

×